Nieuws

Het culinaire alfabet: E

Éplucher, effileren, emonderen… Culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt deze week de letter E uit het culinair alfabet voor het voetlicht!

E

Etamine 

Een hele dunne doek om sauzen te zeven

Essence

Een geconcentreerde aromatische substantie

Extract

Een geconcentreerde vloeistof waarin kruiden, planten en andere stoffen zijn opgelost

Éplucher

Schillen, pellen, doppen

Eminceren

In fijne dunne plakjes snijden

Effileren 

Amandelen in de lengte in dunne staafjes snijden

Emonderen

Tomaten in enkele seconden in kokend water leggen, onder koud water afspoelen en pellen

En papilotte koken

Bereiding van een gerecht in een omhulsel. Dit kan een natuurlijk omhulsel zijn bijvoorbeeld een kool-of bananenblad, maar ook bakpapier of aluminiumfolie

Escalope

Een dun plakje vlees

Emulsie

Een mengsel dat opgebouwd is uit water en vetten. Normaal gesproken mengen deze twee componenten niet. Door er een derde stof, een ‘emulgator’ aan toe te voegen, mengen ze wel. 

Volgende week is het tijd voor de letter F uit het culinaire alfabet. De redactie van Lekker komt elke week met een letter uit het culinaire alfabet zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Zo heb je straks je eigen culinair woordenboekje bij de hand en kom je voortaan goed beslagen ten ijs. 

Mieke van Laarhoven