Nieuws

Het culinaire alfabet: F

Ficeleren, frapperen, fumet… culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt deze week de letter F uit het culinair alfabet voor het voetlicht!

F

Faisanderen

Het laten besterven (op een koele plek laten rusten) van vlees, wild en sommige vissoorten waarbij taaiheid verdwijnt en een fijne smaak zich ontwikkelt bij de bereiding.

Ficeleren

Het in vorm houden van gerechten door ze op te vinden met touw

Fonceren

Het bekleden van bakvormen met deeg

Fileren

Het zorgvuldig lossnijden met een vlijmscherp mes en afnemen van de filets van vis, wild en gevogelte

Fruiten

Ingrediënten zachtjes in vet of boter lichtbruin bakken in een open pan zonder deksel

Farce

Een vulling van gehakte ingrediënten in bijvoorbeeld gevogelte, vlees, wild, ravioli of eieren

Frapperen

Snel koelen met ijs (bijvoorbeeld wijn)

Fumet

Een kruidige bouillon

Fond

Een zeer geconcentreerde bouillon verkregen door in te koken, die je kunt gebruiken als basis voor sauzen en soepen

Flamberen

Het verbranden van een vloeistof met een hoog alcoholgehalte met de bedoeling de alcohol te laten vervliegen en alleen het aroma, de geur en de smaak te behouden. 

Volgende week is het alweer tijd voor de letter G uit het culinaire alfabet! De redactie van Lekker komt elke week met een letter uit het culinaire alfabet zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Zo heb je straks je eigen culinair woordenboekje bij de hand en kom je voortaan goed beslagen ten ijs. Vorige week de letter E gemist? Hier vind je 'm. 

Mieke van Laarhoven