Nieuws

Het culinaire alfabet: G

Gatiné, Givreren, Gastric… culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt deze week de letter G uit het culinair alfabet voor het voetlicht!

G

Geleren 

Een vloeistof die door afkoeling een stevigere substantie wordt. 

Grillen 

Het bereiden van voeding in een grill (roosteren).

Givreren

Een gerecht afdekken met geschaafd ijs.

Glace

Een ingekookte fond of bouillon tot stroopdikte.

Galantine

Opgerold mengsel van gemalen vlees, wild of vis.

Gratineren

Het onder de grill of in de oven bruin laten kleuren van zoete of hartige gerechten. Het gerecht wordt daartoe bestrooid met paneermeel, broodkruim of geraspte kaas. 

Gratiné

Fijngestampt bevroren water met een smaakje (sorbet).

Gastric

Een reductie van wijn of azijn met aroma’s.

Ganache

Een crème voor het garneren van nagerechten, het vullen van taarten en bonbons.

Glaceren

Een gerecht van een glanzend laagje voorzien. 

Volgende week is het alweer tijd voor de letter H uit het culinaire alfabet! De redactie van Lekker komt elke week met een letter uit het culinaire alfabet zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. 

Mieke van Laarhoven