Nieuws

Het culinaire alfabet: I

De redactie van Lekker zet elke week de culinaire keukentermen in alfabetische volgorde voor je op een rij. Deze week is het tijd voor de letter I.

I

Inkoken

Het laten koken van een vloeistof in een open pan waarbij een hoeveelheid vocht verdampt waardoor de smaak intensiever wordt. 

Infuser

Een kokende vloeistof de smaak van een toegevoegd ingrediënt doen aannemen, door het mee te laten trekken. (Bijvoorbeeld een vanillestokje in melk). 

Inmaken

Een techniek waarmee voedsel voor lange tijd kan worden geconserveerd.

Invetten

Het insmeren met boter of vet van bakvormen, bakplaten of ovenschalen om te voorkomen dat deeg of voedsel eraan vast plakt.

Inkerven 

Het insnijden van vlees, wild of gevogelte om kruiden en/of specerijen goed te kunnen laten intrekken en het garingsproces te verkorten. 

Instrijken

Het met een borstel of kwast besmeren van brood of banket.

Indikken

Een gerecht waarvan de saus wat te dun is op een matig vuur laten koken in een open pan, zodat het vocht kan verdampen.

Inbranden

De bodem van een pan minder aanbakgevoelig maken door hem te verhitten en vervolgens met zout in te wrijven. Schoonwrijven en het proces herhalen, nu met olie. 

Culinair journalist Mieke van Laarhoven komt elke week met een letter uit het culinaire alfabet zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Volgende week is de letter J aan de beurt. 

Mieke van Laarhoven