Nieuws

Het culinaire alfabet: K

Kwaderen, kneden en konfijten… het is deze week tijd voor de letter K uit het culinaire alfabet!

K

Klaren 

  1. Het helder maken van bouillons en andere vloeibare producten door deze door een zeef of passeerdoek te gieten.
  2. Het verwijderen van eiwitbestanddelen uit boter (geklaarde boter). 

Kwaderen 

Vis of vlees roosteren zodat er een ruitjespatroon verschijnt. 

Karameliseren

Suiker omzetten tot karamel door verhitting op een laag vuur. 

Konfijten

  1. Het houdbaar maken van producten door ze langdurig te koken in een suikerstroopje en vervolgens laten drogen. 
  2. Het conserveren van gevogelte of vlees door langdurig sudderen in een grote hoeveelheid vet.

Kneuzen

Specerijen of kruiden in een vijzel of met de platte kant van een mes pletten om de aroma’s vrij te maken.

Kleuren

Goudbruin aanbakken

Kneden

Het met de hand of met elektrische apparatuur vermengen van een meelsoort of bloem met een benodigde hoeveelheid vocht en eventuele andere ingrediënten tot een samenhangend deeg met de vereiste consistentie en structuur. 

In de culinaire keukenwereld wordt veel professionele taal gebruikt. Culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt elke week een letter uit het culinair alfabet voor het voetlicht zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Volgende week is het tijd voor de letter L. 

Mieke van Laarhoven