Nieuws

Hoe begin je een eigen bakkerij?

Hoe begin je een eigen bakkerij? We leggen je uit hoe je in 6 stappen een bakkerij start. Van bedrijfsplan schrijven en bedrijfsnaam verzinnen tot vergunningen.

Bakkerij

Hoe begin je een eigen bakkerij?

Bakkerijen brengen vreugde en gemak in hun gemeenschap, maar de klanten zijn niet de enigen die van deze kleine zaak profiteren. Ook de eigenaar heeft er veel bij te winnen. Stel je voor dat je een keuken gevuld met lekkere lekkernijen je kantoor noemt? Een bakkerij beginnen, betekent hard werken, maar tegelijk ook veel vreugde.

Met evenveel passie als noeste arbeid kun je een zaak beginnen waar de klanten voor in de rij staan, wachtend op een kans om je heerlijke lekkernijen te proeven. We leggen in 6 stappen uit hoe je een bakkerij begint.

In 6 stappen een bakkerij starten

Als je eenmaal de recepten gekozen en geperfectioneerd hebt, moet je je richten op enkele andere elementen die bij het beginnen van een bakkerij horen: de juiste locatie kiezen, een uitnodigende sfeer creëren en je financiën leren beheren. Laten we meer over deze aspecten te weten komen.

1. Kies de bakkerijformule

Er zijn meerdere bakkerijformules waaruit je kunt kiezen. Er zijn zelfs enkele mogelijkheden zonder de overhead opstartkosten van een prijzige winkellocatie, zoals een bakkerij aan huis. Of kies voor een toonbankstijl, een bakkerij gecombineerd met café of denk eens aan een food truck. Dit zijn een paar bakkerijformules die het overwegen waard zijn, maar voel je vrij om daar creatief in te zijn.

2. Schrijf een bedrijfsplan

Het schrijven van een bedrijfsplan voor een bakkerij is hard werken, maar het is een stap die jou helpt om richting te geven en focus aan te brengen. Een bedrijfsplan kan belanghebbenden, zoals investeerders, geldschieters en potentiële partners, ook laten zien waar je met je bedrijf naar toe gaat.

3. Kies een bedrijfsnaam

Misschien heb je al een bedrijfsnaam gekozen, maar als dat nog niet zo is, is het nu hoog tijd. Voor inspiratie raadpleeg je de bakkerij bedrijfsnamen generator en ideeën van BNG. Vast en zeker kom je op de perfect naam voor jouw bakkerij. Als je eenmaal een idee hebt van wat je bedrijfsnaam moet zijn, ga je na of deze al niet door een ander bedrijf in gebruik is.

4. Verkrijg de juiste vergunningen en licenties

Ga bij de Kamer van Koophandel of de gemeente na welke vergunningen en licenties je moet hebben om je bakkerij te mogen openen. Broodbakkers die met meer dan 7,5 kilowatt vermogen werken, hebben meerdere vergunningen nodig. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om een gezondheidsregistratienummer, een gezondheidsvergunning, een stedenbouwkundige vergunning en een milieuvergunning te verkrijgen om jouw bakkersbedrijf te openen.

5. Goede bedrijfsbranding

Creëer een goed brandingsplan voor jouw nieuwe bakkerij. Goede branding is namelijk een sleutel voor succes. De kleuren, logo's, je bedrijfsnaam, productnamen, slogans en verpakkingen kunnen allemaal het verhaal van je bakkerij zijn, die je aan de buitenwereld wilt vertellen. Gebruik daarvoor diverse communicatiekanalen, waaronder social media.

6. Koop bakkerij-apparatuur

Om van je bakkerij een legitieme, winstgevende zaak te maken, heb je bakkerij-apparatuur van commerciële kwaliteit nodig. Dit helpt je om alle lekkernijen te maken en over de toonbank te verkopen, zonder dat je gereedschap het daarbij begeeft. Welke uitrusting is nodig om een bakkerij te starten? Om te beginnen een oven, bakgerei, mixer, rek voor pannen, koelkast, voorraadkasten en werktafel.

7. Scheid je zakelijke financiën

Een bakkerij beginnen kan aanvoelen als een heel persoonlijke aangelegenheid, maar je moet je best doen om je zakelijke en persoonlijke financiën te scheiden. Een van de beste manieren om dit te doen is door een zakelijke bankrekening te openen. Voor sommige bedrijfsvormen is deze stap wettelijk verplicht. Laat ook je boekhouding door een administratiekantoor doen, zodat jij je kan focussen op waar jij goed in bent: brood en lekkernijen bakken.

Redactie Lekker