Nieuws

Hoe is het nu met: NHGP-winnaar Anne Marie en oud-winnaar Tim?

Hoe is het om mee te doen aan de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs en dan bekroond te worden als beste jonge gastheer/-vrouw van Nederland? Lekker sprak de winnaar van 2020, Anne Marie Nijhoff, én van 2019, Tim Wellenberg. Hoe gaat het nu met ze?

Anne Marie en Tim

Op maandag 26 oktober 2020 werd Anne Marie Nijhoff bekroond als beste jonge gastvrouw van Nederland van de prestigieuze wedstrijd: de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Een jaar eerder, op 28 oktober 2019, ging Tim Wellenberg met deze prijs naar huis. Hoe is het om deel te nemen, wat heeft het hen gebracht, wat adviseren zij toekomstige kandidaten? Lekker interviewde beiden om daar achter te komen. 

Maandag 26 oktober werd je bekroond met dé titel? Hoe heb je het ervaren en hoe waren de afgelopen weken?

Anne Marie: “Het hoogtepunt van 2020 voor mij. Mijn werkgevers hadden mij uitgenodigd om de ontknoping van de finale bij La Provence te kijken. De uitreiking vond plaats via zoom. Ontzettend creatief gevonden door alle corona maatregelingen. Samen keken we naar de livestream en hoe Winston Gerschtanowitz door de straat liep naar de voordeur. Het besef dat hij bij ons op de stoep stond, kwam pas binnen toen de letters van La Provence zichtbaar werden. Het was een moment van euforie en verbazing in één. Met een grote glimlach kijk ik erop terug. Achteraf bleek dat mijn werkgevers het eigenlijk al wisten. Zelf in hun vakantie zijn ze bezig geweest om mee te denken met de NHGP om de uitreiking toch feestelijk te maken voor mij. Wat een beste klus is geweest met alle constant veranderende regels. Nu zijn de werkweken anders. Gevuld met doosjes vouwen en eten inpakken voor de traiteur. Het blijft grappig om Nederlands kampioen gastvrouw te worden en niet je vak te mogen uitoefenen.”

Tim, vorig jaar was jij de winnaar. Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren met deze titel?

“Het was een fantastische ervaring. In het gehele traject heb ik veel mogen leren. Tevens heb ik veel positieve berichten uit onze mooie branche mogen ontvangen van collega’s, leveranciers en uiteraard ook mijn gasten.”

Hoe heb je de wedstrijd dit jaar ervaren, Anne Marie? 

“Heel positief. Het was een hele fijne afleiding van alles wat er momenteel gaande is. Mijn extra vrije tijd, laten we het zo noemen, heb ik vooral besteed aan leren. Weer vakkennis ophalen. Dit was zeker nodig voor de theorie toets, die dit jaar weer pittig was. Het geeft ook ontzettend veel voldoening als je hem inlevert met een goed gevoel. Voor de finale dag had ik enkele onderdelen al kunnen oefenen. Voor het personeelseten had ik zeebaars gefileerd. Veel Engelse vaktermen geoefend met de jongens uit de keuken. Plus een nieuwe cocktail bedacht met de titel: ‘When three becomes one’, bedoeld als een knipoog naar een beroemde quote van Hennessy.”

Anne Marie tijdens haar praktijkproef ​​​​​​

Tim, vorig jaar was je kandidaat en dit jaar zat je in de jury, hoe is het om de wedstrijd dit jaar vanuit deze positie te beleven?

“Om te mogen jureren met een vakjury die zoveel kennis en kunde heeft is op zich al heel indrukwekkend. Tijdens de praktijk dag en de jurybezoeken heb ik geleerd om nog meer te letten op details. Tevens vond ik het heel mooi om te zien hoe deze editie weer een krachtig deelnemersveld had. Het is een enorm verschil of je deelneemt in de jury of in de wedstrijd zelf. Bijvoorbeeld de zenuwen, daar had ik deze editie veel minder last van!”

Anne Marie, je hebt vorig jaar ook mee gedaan aan de NHGP. Heb je dit jaar anders ervaren? Ben je de wedstrijd anders ingegaan? 

“Ja, ik ben de wedstrijd zeker anders ingegaan. Toen ik in december begon bij La Provence als sommelier hadden we gelijk gesproken over mijn tweede deelname aan de NHGP. December en januari hebben we de focus voornamelijk gelegd op de punten waar ik vorig jaar tegen aanliep. Met alles wat ik doe, probeer ik de focus te leggen om elke dag weer beter te worden dan gisteren. Als dat je mindset is, wordt je wereld je bibliotheek om beter te worden in je vak. Mijn grootste vuilkuil is dan ook mezelf. Ik wil alles meteen in één keer goed doen. Als dat dan niet lukte raakte ik gefrustreerd. Hierin ben ik enorm gegroeid. Ademhalen, schouders eronder en weer doorgaan. Zeker als je presteert onder druk van een wedstrijd gaan er wel eens dingen minder goed. Het zijn juist de winnaars die hierdoor niet afgeleid raken maar doorzetten.”

Wat was voor jou het spannendste moment tijdens de wedstrijd, Anne Marie?

“Dat was vooral niet blijven hangen bij dingen die je wellicht achteraf anders zou doen. Zodra je bezig bent met het verleden verlies je de focus. En dat wil je absoluut niet in een wedstrijd.”

Heb je tijdens de wedstrijd ook een fout gemaakt, waar je nu achteraf wel om kan lachen? 

Anne Marie: “Jazeker, tijdens het maken van de cocktails werkte ik op geheugen. Precies de juiste maten in dezelfde volgorde zoals ik hem al heel vaak had gemaakt. Echter vergat ik hem zelf te proeven en had ik hem al uitgeserveerd. Achteraf toch wel grappig. Ik heb deze al zo vaak gemaakt en acht dat deze onbeproefd precies hetzelfde; best te doen is.”

Wat maakt een gastvrouw of -heer goed in jullie ogen?

Anne Marie: “Vooral jezelf zijn maar niet vergeten dat het de gast zijn avond uit is. Het draait om de gast en niet om onszelf. Dat is een belangrijk balans om te beseffen. Iedere gast heeft eigen wensen en het is aan ons om daar correct op in te spelen.”

Tim: “In mijn ogen is een goede gastvrouw/-heer iemand die luistert naar zijn gast. Wat wenst de gast? Het gaat tenslotte allemaal om onze gasten. Hierna komt de kunst om daar zo goed mogelijk op in te spelen met de middelen die jouw restaurant heeft. Er zit in mijn beleving geen verschil in of je in een lager of in een hoger segment werkt, iedereen zou moeten streven naar de ultieme beleving.”

Hoe belangrijk is de rol van de gastvrouw of -heer t.o.v. de keuken?

Anne Marie: “Heel belangrijk. De dynamiek is net als een klok. Alle tandwielen moeten meebewegen en niet tegen elkaar aan botsen. Uiteindelijk moet je het toch samen doen. Gasten komen voor het lekkere eten en komen terug voor de gastvrijheid.”

Tim: “De rol van de zwarte en witte brigade in een restaurant moet in mijn opinie gelijk zijn. Een kok kan nog zo lekker koken maar als er een mindere zwarte brigade staat is dat toch een smet op het bezoek. Dit geldt andersom uiteraard ook. Als de zwarte brigade goed is en de kok heeft een mindere dag zorgt dat ook voor een mindere ervaring bij de gast. Samen zijn we de totaalbeleving van de gast, 50/50 maakt samen 100.”

Hoe gaat het met jullie, nu jullie door de lockdown niet kan doen wat je zo graag doet? 

Anne Marie: “Het gaat wel goed. Ik heb nu tijd over voor alle klusjes die bleven liggen. Momenteel hoef ik maar twee dagen te werken voor de traiteurservice, naast wat kleine klusjes die ik er thuis voor kan doen. Eigenlijk ben ik altijd na 1 dag vrij wel weer klaar om aan het werk te gaan. Ik kan niet wachten tot ik weer meer kan gaan werken.”

Tim: “Het voelt dubbel om te zeggen. Mijn voorrecht is dat ik sinds september werk bij Grand hotel Huis ter Duin als assistent-maître van restaurant Latour. Hierdoor mogen wij als hotel-restaurant geopend blijven voor onze gasten. Dus ja, ik ben blij dat ik mijn vak kan uitoefenen en geniet hier enorm van. Tevens besef ik dat collega’s de deuren noodgedwongen hebben moeten sluiten en weet ik als medewerker hoe het kan voelen aangezien ik de eerste lockdown heb meegemaakt in een restaurant zonder hotelkamers.”

Wat vind je het leukste aan jouw vak? 

Anne Marie: “De diversiteit en het contact met gasten. Het blijft elke keer een sport om samen met het team de gastvrijheid weer een stukje verder te pushen.”

Tim: “Het allerleukste van mijn vak is het meest clichéantwoord: Het blij maken van mijn gasten, ze goed verzorgen door ze te voorzien van prachtige gerechten, uitstekende wijnen en een goede service zodat ze het verblijf niet snel vergeten. Dan is een avond voor mij geslaagd. Dit in combinatie met een gedreven en leergierig team dat elke dag meer uit zichzelf wil halen.”

Tim beoordeelt als jurylid de zeebaars, samen met Nadine Mögling

Wat mis je nu het meest? 

Anne Marie: “De adrenaline van een goed servies en blije gasten na een fijne avond. Er hangt altijd een fijne sfeer als de zaak lekker gevuld is en gasten goed in hun stoel zitten. Dat gevoel mis ik nu het meest.”

Tim: “Zoals gezegd ben ik gelukkig nog in staat mijn vak uit te oefenen, maar toch mis ik de persoonlijke contacten met collega’s en leveranciers. Het fysiek ergens naar toe gaan, een beurs of een leverancier, dat geeft toch een ander gevoel dan een opgestuurde proefdoos voor bij een zoom-meeting.”

Wat zou je in de toekomst, als het weer mogelijk is, nog graag willen doen?

Anne Marie: “Ik zou graag nog een grote wijnreis maken. Waarheen? Er is nog zo veel wat ik graag zou willen zien!”

Tim: “Als het weer mogelijk is zou ik graag weer zelf uiteten willen, inspiratie opdoen door leveranciers te bezoeken, op wijnreizen gaan en uiteraard mijn vrienden en familie bezoeken.”

Wat heeft meedoen aan de NHGP je gebracht?

Anne Marie: “Het gaf mij de bevestiging dat ik op de juiste weg ben. Dankzij het prijzengeld kan ik volgend jaar beginnen met de WSET-4. Dit is een enorm grote droom van mij die nu eindelijk in vervulling kan gaan.”

Tim: “Het heeft veel kennis gebracht en mijn netwerk met collega’s en leveranciers heeft een enorme boost gekregen. Ook de kansen om naar bepaalde events en proeverijen te mogen.”

Heb je nog contact met de medekandidaten?

Anne Marie: “Jazeker, het schept altijd een band. Als je zo gemotiveerd bent voor je vak heb je veel raakvlakken met gelijkgestemden. Dan groei je al snel naar elkaar toe denk ik.”

Tim: “Er is nog wel eens contact met mijn medekandidaten. Ik vind het leuk om ze te blijven volgen, door middel van social media en elkaar te spreken bij events.”

Zou je jong talent adviseren om zich voor volgend jaar in te schrijven?

Anne Marie: “Absoluut. Zeker als je jong bent is het heel fijn om jezelf te mogen meten met andere jonge talenten. Zo kom je achter je ontwikkelingspunten en leer je een andere kant van jezelf kennen.”

Tim: “Uiteraard! Deze wedstrijd is en schitterende mogelijkheid om jezelf te meten met vakgenoten door het hele land. Ik denk niet dat ik sommige mogelijkheden had gehad als ik niet had meegedaan aan deze wedstrijd.”

Wat zou je de toekomstige kandidaten van de NHGP mee willen geven? 

Anne Marie: “Wees jezelf. Gasten hebben het anders toch meteen door. Maar heb er vooral plezier in. Dat blijft het allerbelangrijkste. Het is voor mij het mooiste vak en ik hoop voor jullie ook.”

Tim: “Bereid je goed voor. Zorg dat je in je eigen kennis en kunde investeert. Het kan nooit kwaad en je weet nooit wat het je zal brengen.”

Redactie Lekker