Nieuws

Inschrijving Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021 geopend!

Voor de 20ste editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) zijn wij weer opzoek naar de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen zich tot en met 15 maart 2021 hiervoor inschrijven. 

NHGP 2021

De organisatie roept kandidaten op om zich in te schrijven, omdat persoonlijke ontwikkeling juist nu in deze bijzondere coronatijden belangrijk is.

Op 26 oktober 2020 won Anne Marie Nijhoff van restaurant La Provence in Driebergen de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, die feestelijk werd overhandigd door niemand minder dan Winston Gerschtanowitz en kreeg ze de titel van beste jonge gastvrouw van Nederland. Voor de editie 2021 zoekt de organisatie naar jonge talenten tussen de 20 en 26 jaar. De inschrijving is vanaf vandaag geopend. Een vereiste voor deelname is dat de kandidaat (in een niet-coronasituatie) minimaal 4 dagen per week werkzaam is als gastvrouw of gastheer in een restaurant dat genoteerd is in de gidsen Lekker500, Michelin of Gault&Millau, of dat aangesloten is bij de G4, of dat behoort tot een hotel met de classificering 5 sterren. Inschrijving is niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging. 

Winston Gerschtanowtiz en Anne Marie Nijhoff

Jonge talenten krijgen een podium

De NHGP wordt georganiseerd door de stichting G4, waarin restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samenwerken. Voorzitter van de stichting G4 Patrick van Zuiden ziet de NHGP als zijn missie. Patrick van Zuiden: “Het is een bijzondere tijd en als betrokken organisatie binnen de horeca- en gastvrijheidsbranche leven wij dan ook enorm mee met iedereen binnen de horeca. Ik roep kandidaten op om juist deze tijd te gebruiken om in te schrijven voor de NHGP. Topgastronomie verdient het om als kunst te worden gezien, daarom moeten jonge kunstenaars een podium hebben. Deelnemen aan de NHGP is niet alleen belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling, maar is ook een ervaring die je cv extra waarde geeft.” 

Ook winnaar van NHGP 2020 Anne Marie Nijhoff raadt collega’s aan zich in de te schrijven: “Zeker als je jong bent is het heel fijn om jezelf te mogen meten met andere jonge talenten. Zo kom je achter je ontwikkelingspunten en leer je een andere kant van jezelf kennen.”

Drie wedstrijdonderdelen

De technische invulling en verantwoording van de NHGP is in handen van juryvoorzitter Edwin Raben, voormalig topsommelier en tegenwoordig actief met Edwines.com met een wijnschool, consultancy en een wijnwebwinkel.

De wedstrijd bestaat uit een theoriedag, een praktijkdag en een bezoek aan het bedrijf van de deelnemer. De theorie- en praktijkdag, die vooralsnog gepland staan op 28 juni en 20 september 2021, worden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. De 10 beste kandidaten van de theoriedag gaan door naar de praktijkdag. Tevens zullen zij door de vakjury bezocht worden op het bedrijf waar de deelnemer werkzaam is, waar de kandidaat tijdens een lunch of diner de rol van gastvrouw of gastheer vervult. De planning is onder voorbehoud van de actuele situatie van de coronapandemie. Tijdens elk onderdeel van wedstrijd zullen de dan geldende RIVM-maatregelen in acht worden genomen. 

Beoordeling door top van de gastronomie

De deelnemers worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, waaronder Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist Willem Kool van De Telegraaf; eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter Stichting Samenwerking Gastronomische 4 Patrick van Zuiden; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en juryvoorzitter Edwin Raben. Verder maken de voorzitters van de G4 deel uit van de jury: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten oud-winnaars Anne Marie Nijhoff (2020), Tim Wellenberg (2019) en Sébastian van Zuiden (2018) in de jury, evenals Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper en voormalig restaurateur en voormalig voorzitter van JRE-Jeunes Restaurateurs Lex Gasseling. 

De prijs

De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet in Frankrijk. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.

 

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP)

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de G4 werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen aan de NHGP. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en zijn Lekker500, S.Pellegrino, Acqua Panna en House of Caviar verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Over Hennessy

Familiebedrijf Hennessy werd in 1765 opgericht door Richard Hennessy en wordt momenteel gerund door de achtste generatie. Het merk, dat zich in 1987 aansloot bij LVMH, het grootste luxe conglomeraat ter wereld, is de meest verkochte cognac ter wereld. De veelzijdige drank wordt zowel in het clubleven als op chique sociëteiten geschonken – van New York tot Tokyo en van Oslo tot Kaapstad. Hennessy heeft een sterke connectie met muziek en kunst en werkt samen met toonaangevende artiesten als The Roots, Nas, Futura en Tom Dixon. Achter elke fles cognac gaat een wereld aan vakmanschap en precisie schuil. De unieke schat aan kennis die terugvoert tot de 18e eeuw, de uitzonderlijke selectie en het vervolmaakte rijpings- en blendingproces staan garant voor de beste cognac tot de laatste druppel. Kijk voor meer informatie over Hennessy op www.hennessy.com.

Criteria

  • Leeftijd: 20-26 jaar (op moment van inschrijving). 
  • Minimaal 4 dagen per week (in een niet-coronasituatie) werkend in de bediening in een restaurant dat genoteerd staat in een van de gidsen (Michelin, GaultMillau, Lekker500) of aangesloten is bij de G4, dan wel werkzaam in het restaurant van een hotel dat de classificering 5 sterren draagt. 
  • Beschikbaar tijdens de theoriedag (28 juni), de praktijkdag (20 september) en de uitreiking (datum nader te bepalen). 
  • Getekende akkoordverklaring van je werkgever voor deelname, beschikbaarheidsstelling en hosten van het jurybezoek (hiervoor ontvangt het bedrijf van de NHGP een vergoeding van € 500,- voor werkgever: t.b.v. het hosten van het jurybezoek voor 5 personen (lunch of diner) bestaande uit 2 amuses, 4 gangen, bijpassende wijnen, tafelwaters, aperitief, speciale opdracht met Hennessy (fles wordt gratis beschikbaar gesteld), koffie of thee na afloop.
  • Akkoord op het delen van het motivatiefilmpje op de (social media-)kanalen van zowel Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs als Lekker. 
  • Een getekende verklaring beeldgebruik.

 

Ben jij de nieuwe titeldrager? 

Is gastvrijheid your middle name en wil jij culinair Nederland laten zien wat jij in huis hebt? Voldoe jij aan de criteria? Schrijf je dan nu in voor de nieuwe editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Stuur jouw cv, motivatiebrief en een filmpje van minimaal 60 seconden (specificaties: 1080 x 1920 pixels, ratio 9:16, maximaal 650 mb en in bestandsvorm mp4), waarin je uitlegt dat jij dé kandidaat bent die wij zoeken en waarom naar [email protected]. Om mee te dingen kun je je tot en met 15 maart 2021 inschrijven. 

Redactie Lekker