Nieuws

Inter Scaldes weer op 1e plaats Lekker500

GRONINGEN – De eerste plaats in de Lekker500 is opnieuw gereserveerd voor restaurant Inter Scaldes van Jannis Brevet in Kruiningen.

Inter Scaldes

De 39ste editie van de oudste en belangrijkste restaurantgids van ons land geeft de Zeeuwse superchef zijn toppositie van 2015 en 2014 terug vanwege zijn onberispelijke keuken. Collega Jonnie Boer die vorig jaar met De Librije in Zwolle nummer 1 was, doet één stapje terug. Jacob-Jan Boerma van restaurant De Leest in het Gelderse Vaassen staat opnieuw op de derde plaats van de gids, die vandaag verschijnt.

De redactie van Lekker500 werd ook tijdens de productie van editie 2017 opnieuw geconfronteerd met een miniem kwaliteitsverschil tussen de drie koplopers, maar de ambachtelijk volmaakte en overheerlijke gerechten, de foutloze en gedisciplineerde bediening, kortom het totale culinaire gezag, wogen het zwaarst door bij Jannis en Claudia Brevet.

BetaalbaarIn het bijna 40-jarig bestaan van Nederlands grootste restaurantgids is volgens hoofdredacteur Annelies Pijper het eetklimaat in hoog tempo veranderd. “Naast elkaar hebben we uitstekende restaurants die topprestaties leveren en daar veel geld voor vragen, tegenover zaken die in één ding excelleren voor een betaalbare prijs. Dit zal op termijn gevolgen hebben voor de ranking van de Top - 100.”

StijgersDie rangschikking stond ook nu al onder druk, blijkt uit de stevige ingrepen van de Lekker-redactie. Hoewel maar vijf restaurants uit de Top-100 verdwenen en er zeven bij kwamen, wisselden nogal wat kandidaten van plek. De Lindenhof in Giethoorn zakte bijna de Top-10 uit (van 6 naar 9) terwijl (bijna)naamgenoot De Lindehof van Soenil Bahadoer in Nuenen (+4) de Top-10 betrad. Ook restaurant Da Vinci in Maasbracht zakte uit de Top-10 (van 8 naar 13), net als Pure C in Cadzand (van 10 naar 11). Maar de belangrijkste notering van dit jaar bracht restaurant Tribeca in Heeze op zijn naam: de nieuwe zaak van patron-cuisinier Jan Sobecki, op de plek van het voormalige Boreas, verwierf met een de 20ste plaatsen is daarmee de hoogste binnenkomer in de Lekker Top-100 van dit jaar.

De grootste stijging in die lijst maakte Bord’eau in Amsterdam (van 57 naar 31), gevolgd door Het Roode Koper in Ermelo (van 72 naar 52). Ook Aan de Poel in Amstelveen en De Burgemeester in Linschoten stegen spectaculair (resp.18en13 plaatsen). De keerzijde van de medaille: De Boet in Urk en Dorset in Borne zagen zich geconfronteerd met dalingen van 19 en 13 plaatsen.

Lekker500 + ExtraLekkerLekker500 is een productie van Pijper Media. Editie 2017 is net als voorgaande jaren een collectorsitem van 340 pagina’s (€14,95). Naast de Lekker-ranglijst vind je in de gids meer dan 100 pagina’s ExtraLekker. Boordevol backstage interviews met topchefs, culinaire trends, smakelijke citytrips, leesvoer, recepten en nog veel meer!

Redactie Lekker