Nieuws

Is het veilig om wifi te gebruiken in een restaurant?

Zijn restaurants in coronatijd nu veilig of niet? Het debat gaat door en de meningen blijven verdeeld. Hoeveel afstand is er? Moeten QR-codes worden gescand? Dit is aan virologen en epidemiologen om te onderzoeken en te bepalen.

Gezelschap in restaurant

Dan pas kunnen restaurants zo nodig aanpassingen maken. Maar wat wel al jaren duidelijk is, is dat de gratis wifi die je in bijna alle restaurants kunt gebruiken, níet veilig is. Experts hebben dat allang bepaald en toch wordt er niets aan gedaan. Het is dan ook aan onszelf om voor onze online veiligheid te zorgen.

Veilig in restaurants internetten

Of je nu een snelle shoarmaschotel gaat halen of in een sterrenrestaurant wilt dineren, je wilt natuurlijk veilig blijven. Niet alleen wat corona betreft, maar ook online. Daarom moet je jezelf en je gegevens altijd beschermen met een VPN.

Een VPN is eigenlijk altijd nodig wanneer je gebruikmaakt van een netwerk dat je zelf niet beheert en deelt met andere mensen. In de trein, op het vliegveld en vooral in de horeca maken cybercriminelen dankbaar gebruik van zulke netwerken. Als je ergens gedurende langere tijd gebruikmaakt van internet met gratis wifi en misschien even afgeleid bent, hebben criminelen meer dan genoeg tijd om op hun gemak via hetzelfde netwerk hun aanval uit te voeren.

Waarom heb ik een VPN nodig om veilig gebruik te maken van wifi in een restaurant?

In een restaurant weet je nooit wie er nog meer binnen, boven of buiten op hetzelfde netwerk zit. Hoe meer vreemden op een netwerk, hoe groter het gevaar. Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat alle internetverkeer tussen jouw apparaat en de server veilig versleutelt en via een privétunnel verstuurt. Zo kunnen mensen die met hetzelfde netwerk verbonden zijn, je gegevens niet onderscheppen en bekijken.

Hoe neem ik een VPN op mijn telefoon, laptop of iPad?

  1. Registreer bij een betrouwbare VPN-dienst. Goede VPN-diensten zijn meestal betaalde diensten die het mogelijk maken je te registeren met enkel een e-mailadres en je niet verplichten om met een creditcard te betalen.
  2. Download de app van de VPN-dienst via de website, Google Play of de Apple Store.
  3. Open de app en log in met de gegevens waarmee je je registratie hebt voltooid. Nu kun je een VPN-server kiezen om verbinding mee te maken. De snelste verbinding krijg je uiteraard via de dichtstbijzijnde server. Maar als je je locatie goed wilt verbergen, kun je ook een locatie in een heel ander land kiezen.
  4. Nu kun je veilig gebruik maken van gratis wifi, waar je ook bent.
Redactie Lekker