Nieuws

Jan-Willem van der Hek beste somelier

Jan-Willem van der Hek heeft eind mei in Den Bosch tijdens de Trophée Henriot de titel ‘Beste Sommelier van Nederland’ i

Jan-Willem van der Hek beste somelier

Jan-Willem van der Hek heeft eind mei in Den Bosch tijdens de Trophée Henriot de titel ‘Beste Sommelier van Nederland’ in de wacht gesleept. Van der Hek is als sommelier werkzaam bij restaurant La Première in Anna Paulowna en heeft daarnaast nog een eigen wijnimport flex4wine/Cwines.nl in Alkmaar. Het is de vierde keer dat Van der Hek mee doet aan het Nederlands Kampioenschap Sommeliers waarbij hij alle keren op het podium stond en nu voor de tweede keer op de eerste plaats.

De tweejaarlijkse wedstrijd, gehouden op het Koning Willem I College in Den Bosch, bestond onder meer uit het beantwoorden van 60-tal theoretische vragen, blind proeven van wijnen en distillaten, het maken van wijn-spijscombinaties en het decanteren van een rode wijn. Tijdens de pittige finale moesten de drie kandidaten een champagneservice uitvoeren, fouten herkennen in een fictieve wijnkaart, twee wijnen blind proeven en mondeling becommentariëren en als laatste passende wijnen bij een fictief menu aanbevelen.

Van der Hek, die eind dit jaar op gaat voor het vierde en laatste onderdeel van het Master Sommelier examen (bekend van de SOMM documentaires), zag het Nederlands Kampioenschap als ideale voorbereiding hierop: “Je kunt alles nog zo vaak oefenen maar werken en presteren onder druk als het écht moet is toch heel anders. Hiervoor was het NK voor mij een uitgelezen kans en als je dan ook nog wint wordt er bevestigd dat je op de goede weg bent.”

Achter Van der Hek eindigde Ruben Kwakman van Restaurant le VIN’x in Den Bosch op de tweede plaatst en Lendl Mijnhijmer van Restaurant Waterproef in Scheveningen mocht plaats nemen op de derde trede van het podium.

Jan-Willem van der Hek (1986) is woonachtig en werkzaam in Alkmaar. In 2012 won hij het Nederlands Kampioenschap voor het eerst. In 2014 won hij zijn eerste internationale sommelierswedstrijd, de Châteaux & Domaines Castel Sommelier Cup in Polen. Jan-Willem zal in oktober zijn eerste poging wagen voor het laatste deel van de Master Sommelier examen van het Court of Master Sommeliers in London.

Bron: Flex4wine.

Redactie Lekker