Nieuws

Je eigen koffiezaak beginnen doe je met deze tips

Er zijn voor het eerst sinds jaren weer meer horecazaken in Nederland te vinden, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Dit aantal stijgt ieder jaar, maar leek even te stagneren aan het begin en door de coronacrisis.

Koffiebar

Wanneer je altijd al de droom hebt gehad om een eigen horecagelegenheid zoals een koffientent te beginnen, is dit misschien wel hét moment om in te stappen. Weet je niet goed waar je moet starten? No worries: in dit artikel geven we je enkele tips en tricks waar je in ieder geval rekening mee moet houden, zoals het kiezen voor de beste betaalautomaat en het regelen van horeca vergunningen.

Stel een ondernemingsplan samen voor je koffiezaak

De eerste stap van het oprichten van een koffientent is het samenstellen van een ondernemingsplan. Zo'n plan is in de meeste gevallen niet verplicht, maar wel ontzettend handig om te hebben. Daarin schrijf je namelijk al je ideeën, je doelen, informatie over je doelgroep en de redenen waarom jouw bedrijf het wel zou moeten halen binnen het actuele kader van vraag en aanbod. Zo weet je of je bedrijf überhaupt rendabel is.

Ook schrijf je hier meer over eventuele zwaktes, je sterke punten en de mogelijke toekomst van je koffiezaak. Zo'n ondernemingsplan is voornamelijk handig om te hebben wanneer je bijvoorbeeld een lening bij een geldverstrekker aan wilt vragen, maar kan ook zorgen voor duidelijkheid voor jezelf of mensen met wie je gaat samenwerken. Pas daarna schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel als ondernemer.

Kies voor een logische en goede locatie van koffiebar

Waar je daarnaast rekening mee moet houden bij het opzetten van een koffiezaak is de locatie van zo'n horecagelegenheid. Net als bij andere soorten horeca is de locatie namelijk van groot belang voor het succes van je bedrijf. Zo doet een koffiebar middenin een willekeurige wijk het vaak minder goed dan een koffiebar in de buurt van winkels, een stadscentrum of een winkelcentrum. Dit zijn veruit de meest populaire locaties, maar tegelijkertijd ook de duurste.

Iets beter te betalen voor een startende ondernemer zijn locaties net buiten het centrum. Let er in dat geval op of er wellicht scholen of universiteiten in de buurt zitten waar veel mensen te vinden zijn. Of dat er bepaalde wijken zijn waar andere hippe tentjes te vinden zijn. Een koffiezaak in de buurt van kantoorgebouwen is ook ideaal, zodat je werkende mensen een lekkere kop koffie aan kunt bieden. Kijk vooral naar wat je eigen doel is en welke locatie het beste bij dat doel en die doelgroep past.

Betaalgemak staat voorop in een moderne horecagelegenheid

Natuurlijk heb je voor een koffiezaak minder materialen, apparatuur en meubels nodig dan voor een volledig restaurant, maar er is zeker een aantal zaken waar je op moet letten. Investeer bijvoorbeeld in een écht professionele koffie- of espressomachine, aangezien dat het hoofddoel van je onderneming is: goede koffie schenken. Ga ook voor dito goede koffiebonen, verschillende soorten melk en investeer in mooie koffiekopjes, schotels en take-away bekers.

Schaf daarbij een modern kassasysteem aan dat volledig digitaal is en verbonden is met de beste betaalautomaat voor je koffiezaak. Op die manier kunnen klanten snel en veilig betalen met hun pinpas of smartphone. Denk voor jezelf na of je ook WiFi aan wilt bieden voor mensen die in de koffietent willen werken. Investeer natuurlijk ook nog in mooie, sfeervolle meubels en accessoires om je koffiezaak af te maken en zorg voor een fijne sfeer zodat mensen graag terugkomen.

Kijk welke vergunningen en verzekeringen je nodig hebt

Tot slot moet je letten op het type vergunningen en verzekeringen dat je nodig hebt voor je koffietent. Elke horecazaak is namelijk verplicht om een aantal horecavergunningen aan te vragen. Het verschilt per gemeente welke vergunningen dat precies zijn. Je hebt waarschijnlijk in ieder geval een exploitaitievergunning nodig en een HACCP certificaat wanneer je naast koffie ook wat te eten wilt serveren. Wil je muziek afspelen in je koffiebar? Dan moet je een licentie aanvragen bij Buma, SENA of Stemra.

Wat betreft vergunningen kan het alle kanten op. In Nederland kun je je voor heel veel onderdelen van je horecazaak verzekeren. Kijk daarom goed wat je wel en niet nodig hebt om onnodige kosten te voorkomen. Een bedrijfsschadeverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn sowieso handig om te hebben. Dat geldt ook voor een goederen- en inventarisverzekering. Werk je met personeel dan is het aan te raden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Op de website van de Kamer van Koophandel lees je hier meer over. 

Redactie Lekker

Credits

Beeld: iStock

Tags

Koffiebar, Koffiezaak, Onderneming, Startup