Nieuws

KHN: “Een horecabezoek met sneltest is onbespreekbaar”

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en horecaondernemers uiten kritiek op de uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet. 

Sneltest

Mogelijk wordt er gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca met de inzet van sneltesten open mag gaan. Dit zorgt volgens KHN voor een extra barrière en dat terwijl de horeca als sector al veilig werd bevonden.

Uit een recent onderzoek onder alle KHN-leden is dan ook gebleken dat het overgrote deel van de horecaondernemers niet bereid is om de testbewijzen in te zetten als voorwaarde voor toegang tot het horecabedrijf in te zetten. Zelfs niet als dit betekent dat het maximaal aantal personen per ruimte wordt verhoogd. Dat er mogelijk een extra barrière tot stand komt voor een sector waarvan het kabinet aangaf het veilig te vinden, is dan ook volgens KHN onacceptabel. 

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Een horecabezoek met sneltest is onbespreekbaar. We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude ‘normaal’ en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden. Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving.”

KHN heeft aangegeven dat het gebruik van toegangstesten nooit een voorwaarde voor opening mag zijn. “Als een bedrijf kiest om met sneltesten/ testbewijzen te gaan werken, dan moet er sprake zijn van volledige ondernemingsvrijheid en dus geen enkele coronarestrictie meer van toepassing zijn. In dit geval moeten toegangstesten ook gratis & gemakkelijk beschikbaar zijn voor mensen, om een tweedeling in de samenleving te voorkomen. Testbewijzen mogen bovendien niet in de weg staan van voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken”, aldus Robèr Willemsen.

Redactie Lekker