Nieuws

Liquid Art; digitale (r)evolutie in de wijnwereld

"Stel je eens voor dat er een platform is, waarop we wijnen naar een hoger plan tillen, zonder dat het hoogdrempelig wor

Liquid Art; digitale (r)evolutie in de wijnwereld

"Stel je eens voor dat er een platform is, waarop we wijnen naar een hoger plan tillen, zonder dat het hoogdrempelig wordt. Een platform waar we evenementen organiseren, rondreizende tentoonstellingen aanbieden, masterclasses geven. Zodat we het bijzondere verhaal van iedere fles kunnen laten beléven.” Met het ontstaan van Liquid Art komt er van Europees champagne ambassadeur, topgastronoom en sommelier Niek Beute een droom uit.

Het eerste evenement van Liquid Art vindt plaats op 15 en 16 november in het mooie Scheepvaartmuseum en het thema is -vanzelfsprekend- champagne! Een twintigtal wijnen opgesteld in een expositie, begeleid door een audiotour. Bezoekers luisteren via hun smartphone naar informatie over de champagnes en kunnen alles nog een keer terugluisteren. Beeldfragmenten als achtergrond, een inleiding in het proces; net als in een expositie van een museum. Maar bij Liquid Art worden naast je ogen, je oren en je emoties ook je smaak geprikkeld. Want wijn moet natuurlijk geproefd worden.

Niek Beute: ‘Wijnproeverijen zijn in de regel toch altijd een beetje hetzelfde. Een rijtje flessen, een glas en iemand achter een tafeltje die er meer of minder leuk wat over vertelt. Altijd een moment dat diegene te druk is om naar je vraag te luisteren of dat je het gevoel hebt dat je vraag al honderd keer gesteld is. Terwijl de romantiek achter de wijn, de vreemde feitjes en de emotie erbij juist een wijnbelevenis maakt.’

Daarom werd het tijd voor vernieuwing. De officiële Europese champagne ambassadeur Niek Beute denkt dat het anders kan. Dat gevoel van ongemak wat een wijnproeverij je kan geven is zo vergelijkbaar met een bezoek aan een museum. Je kijkt naar de stukken, leest het nikszeggende bordje ernaast en baalt dat je de audiotour niet genomen hebt. Want wees nu eerlijk, wie weet er genoeg van kunst om elk schilderij in het Rijksmuseum in de juiste context te kunnen plaatsen? En juist die context kan het schilderij zo bijzonder maken. Deze twee vergelijkbare ervaringen kunnen een-op-een over elkaar gelegd worden. Het idee van Liquid Art als platform was geboren.

Meer informatie en kaartverkoop klik hier 

Redactie Lekker