Nieuws

Maak kennis met oeroud wijnland Kroatië

Kroatië: een veelzijdig land met een rijke geschiedenis, uiteenlopende klimaten én een van de oudste wijnlanden van Europa. Maak kennis met het oeroude wijnland Kroatië. 

Glas witte wijn op wijngaard in Istrië, Kroatië

De wijnwereld, je hebt de oude en de nieuwe. Alle landen binnen Europa – en een klein beetje oostelijker – vallen onder de oude wijnwereld. Kroatië is zelfs een enorm oude wijnwereld, er werd namelijk al wijn gemaakt ver voor de Oude Grieken en de Romeinen. In de tijd van Illyriers, ruim 1000 jaar voor Christus, werd er al wijn gemaakt op de Dalmatische eilanden. Dit betekent dus dat in Kroatië eerder wijn werd gemaakt dan in Frankrijk, Spanje en Italië. 

Kroatië heeft een bijzondere hoefijzer-achtige vorm. Deze vorm zorgt ervoor dat het land alle mogelijke klimaatzones voor wijnbouw bevat en dat er vele verschillende druivenrassen zijn. De wijnregio’s in Kroatië zijn: Istrië (gematigd mediterraan), Slavonië (landklimaat), Zagorje (koelklimaat), Dalmatië (warm mediterraan). Er wordt gebruik gemaakt van zowel internationaal bekende als markante autochtone druivenrassen. 

We zetten een paar interessante feiten en cijfers op een rijtje: 

  1. De totale oppervlakte van alle wijngaarden samen is 20.885 hectare. 
  2. De jaarlijkse productie is tussen de 750.000 en 1.000.000 hl. 
  3. De wereldwijde positie voor het productievolume is 30
  4. Kroatië heeft 1575 wijnproducenten. 
  5. Er zijn in Kroatië 120 autochtone druivenrassen te vinden. 
  6. Kroatië heeft 16 beschermde wijnregio’s. 

Nu willen we maar al te graag naar Kroatië en genieten van de heerlijke wijnen en al het andere moois wat het land te bieden heeft! Tot het weer mogelijk is om te reizen naar het buitenland, kun je thuis wél alvast een voorproefje krijgen van de bijzondere wijnen. Deze zijn te bestellen via www.croatiangrapes.com

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Croatiangrapes.com
Beeld: iStock

Tags

Kroatië, Oude wijnwereld, Wijn, Wijnhuizen, Druivenrassen, Wijnland

Gerelateerde artikelen