Nieuws

Marco van der Wijngaard is winnaar Bocuse d’Or Nederland 2019

De winnaar van Bocuse d’Or Nederland 2019 is bekend! Het is Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht die Nederland gaat vertegenwoordigden tijdens de Europese finale in Tallinn in juni 2020.

Marco van der Wijngaard en Yentl van Gilst

Marco van der Wijngaard en vier andere kandidaten hebben zich de afgelopen maanden kunnen voorbereiden op deze prestigieuze kookwedstrijd. Het niveau is dit jaar extra opgeschroefd door een toevoeging in de opdrachten. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd gehad voor de bereiding van één vlees- en visgerecht. Van beide bereidingen moesten 14 borden gepresenteerd worden. Dit jaar was er een extra toevoeging waarbij de kandidaten het vleesgerecht moesten presenteren op een schaal. Vervolgens werden de borden opgemaakt voor de jury. Dit nieuwe onderdeel is toegevoegd omdat dit een specifiek onderdeel is bij de Europese Bocuse d’Or en de wereldfinale. Naast de bereidingstechnieken werden de kandidaten beoordeeld op productgebruik en daarbij dus rekening houdend met no-waste.

Schaal vleesgerecht Marco van der Wijngaard
Schaal vleesgerecht Marco van der Wijngaard

Marco van der Wijngaard werd ondersteund tijdens deze wedstrijd door zijn teamgenoot Yentl van Gilst. Zij heeft hiernaast de prijs gewonnen voor beste commis. Naast de overall winnaar mogen ook Menno Post van restaurant Olivijn in Haarlem en Micha van der Veen van restaurant Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag zich winnaars noemen in deze kookwedstrijd. Menno Post is namelijk winnaar van het beste visgerecht, en Micha van der Veen de winnaar van het beste vleesgerecht.

De vakjury van de wedstrijd stond onder leiding van SVH Meesterkok Soenil Bahadoer (De Lindehof) en bestond uit sterrenchefs: SVH Meesterkok Jannis Brevet (Inter Scaldes), SVH Meesterkok Jarno Eggen (De Groene Lantaarn), SVH Meesterkok Sidney Schutte (Spectrum), chef Moshik Roth (&moshik) en chef Jan Sobecki (Tribeca). Hiernaast stond de keuken onder leiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart (’t Havenmantsje).

Winnaar en de juryleden
Winnaar en de juryleden

Bocuse d’Or

Bocuse d’Or is gecreëerd door Paul Bocuse in 1987 en vindt om de twee jaar plaats in Lyon. Tijdens deze wedstrijd worden er stevige eisen gesteld aan de deelnemers. Deze Olympische Spelen onder koks is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. Er wordt niet alleen om enthousiasme en liefde voor het vak gevraagd, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Bocuse d’Or is niet een gewone kookwedstrijd, maar ook een avontuur dat chefs overs de hele wereld samenbrengt en begeleidt naar hun hogere ambities.

Redactie Lekker