Nieuws

Meerval: de tweede opdracht van de Europese finale Bocuse d’Or

Nadat de Europese finale van Bocuse d’Or in Talinn door de coronacrisis voor de tweede keer werd uitgesteld, gaat de wedstrijd zoals het nu lijkt dan toch echt door! Het comité heeft afgelopen week de tweede opdracht bekend gemaakt. 

Marco van der Wijngaard en Yentl van Gilst

Chef-kok Marco van der Wijngaard van ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht en commis Yentl van Gilst van restaurant De Burgemeester (nummer 86 in de Top-100 van Lekker) in Linschoten zullen op 15 oktober Nederland vertegenwoordigen tijdens deze culinaire en prestigieuze wedstrijd. 

Eerder werd in mei de eerste opdracht voor de kandidaten bekend gemaakt, die bestaat uit het bereiden van 7 kwartels voor hun gerecht op de schaal. Het dier moet herkenbaar zijn en zal in zijn geheel moeten worden gebruikt, inclusief het hart en de lever. Naast de eis dat het gevogelte moet worden begeleid door drie garnituren, moet het land van de kandidaat terug te zien én te proeven zijn in het gerecht. 

Meerval

De tweede opdracht, die afgelopen week bekend is gemaakt, heeft als hoofdproduct de meerval. Het team moet met maximaal drie meervallen, 14 borden als warm of koud gerecht bereiden. De meerval moet worden begeleid door enkel plantaardige producten. Net zoals bij de eerste opdracht, zijn kaviaar en truffel uitgesloten. Daarnaast worden vlees, andere vissoorten en smaakgevende oliën niet toegestaan. Tot slot, bij deze opdrachten moeten alle decoratieve elementen eetbaar zijn, in tegenstelling tot de eerste opdracht. 

Marco van der Wijngaard vertelt over de tweede opdracht: "Heel gaaf! Ik heb nog nooit met meerval gewerkt. Leuke uitdaging met deze stoere vis, qua smaak gelukkig tamelijk neutraal en niet zo gronderig wat soms met andere zoetwatervissen het geval is. Het afgelopen weekend hebben we een eerste mooie test gemaakt. Het wordt echt een mooi gerecht als het ons lukt om het zo te maken zoals we hebben bedacht."

Redactie Lekker