Nieuws

Sterrenrestaurant Merlet wint Slag op de Schelde


Tijdens de vierde editie van de Slag op de Schelde op 18 juni kregen de restaurants de opdracht te koken met asperges en een product uit de Oosterschelde, met een begeleidende drank.

Restaurant Merlet wint Slag op de Schelde

Het restaurant uit Schoorl met een gerecht van Oosterscheldepaling in ’t groen, scheermes, asperges, zeekraal, lamsoor en codium. Het keukenteam van Merlet schonk daarbij een cocktail van aspergesap, oesterwater, yuzu, vlierbloesemsiroop en de duinlikeur Hierbas de las Dunas. Hiermee kwamen ze bovenaan de lijst van de vakjury te staan, die bestond uit Dick Middelweerd (restaurant De Treeswijkhoeve**), Sjaak Jobse (Plat de Zélande) (beide SVH Meesterkok), Syrco Bakker (restaurant Pure C*) en Laurent Smallegange (restaurant Spetters*). Het winnende team ging naar huis met onder meer een reis naar de Champagne verzorgd door Wijnkooperij De Lange, een lunch bij restaurant De Librije***, een handgemaakt mes van Cairo knives en een unieke bokaal gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Marian van Garsel.

De persjury, bestaande uit uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver en horeca-adviseur Astrid Schreuders (AstridsTaste), oordeelde dat restaurant De Ertepeller uit Papendrecht het beste gerecht bereidde. Het team onder leiding van chef Arjan Kuipers overtuigde met een gerecht van Oosterscheldepaling, asperge, ganzenlever, duindoornbes, Zeeuwse appelstroop en schuim van Oosterscheldewater.

Er deden zes restaurants met in totaal zeven Michelinsterren mee aan de Slag op de Schelde - een hoger niveau dan ooit, volgens organisator Dennis Willems van de Vereniging Zeeuwse Koks. ‘Tijdens de wedstrijd lag het niveau van de gerechten heel dicht bij elkaar, de beste combinatie van gerecht met bijpassende drank gaf de doorslag voor de nummer één.’ Hij merkt dat de wedstrijd leeft in de landelijke horeca. ‘Deelnemers willen zich weer inschrijven voor volgend jaar en de plaatsen voor toeschouwers op de boot waren volledig uitverkocht.’

Dit jaar vond tegelijkertijd de Wine Making Challenge plaats. Topsommeliers kregen de opdracht om uit mono-cépage wijnen van het Spaanse Wijnhuis Pago Casa del Blanco/QuiXote DOP Pago de optimale blend te maken. De gasten konden live zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze kwamen. Uiteindelijk kwam Tim Theuns van sterrenrestaurant Pure C in Cadzand als winnaar uit de bus - hij zal zijn naam gaan zien op het etiket van de winnende blend die in een “limited edition” van 1000 flessen gemaakt wordt.

Redactie Lekker