Nieuws

Moeite om elke dag te koken? Op deze manier nuttig je toch elke avond een verse maaltijd

Soms lukt het om verschillende redenen niet om elke dag een verse maaltijd op tafel te zetten. Dit kan te maken hebben met het bereiken van een bepaalde leeftijd, waarbij fysieke ongemakken steeds meer in de weg gaan zitten.

Maaltijd

Er kan natuurlijk ook een andere reden zijn waardoor koken niet meer (goed) lukt. Bovendien is ook het huis uitgaan voor boodschappen soms al een hele opgave, zeker wanneer er weinig mensen om je heen zijn om je daarbij te helpen. Toch wil je het liefst elke dag een gezonde en vers bereide maaltijd nuttigen, ook al kun je zelf niet altijd in de keuken staan. In dat geval biedt bijvoorbeeld tafeltje dekje een uitkomst, maar er zijn ook andere oplossingen te bedenken die ervoor zorgen dat je minder vaak achter de potten en pannen hoeft te staan. 

Tafeltje dekje

Wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt kunnen dagelijkse dingen zoals koken steeds lastiger worden. Als het niet meer lukt om zelfstandig te koken en dus een verse maaltijd klaar te maken dan kan een service als tafeltje dekje een uitkomst bieden. Tafeltje dekje is een manier om ervoor te zorgen dat ook wanneer je vanwege je leeftijd of fysieke beperkingen moeite hebt om te koken, toch een gezonde maaltijd kunt nuttigen. Wat is tafeltje dekje dan precies? Met deze service worden de verse maaltijden thuis bezorgd, helemaal klaar om gegeten te worden. Er hoeft dus helemaal niets meer gedaan te worden wat betreft de bereiding, de maaltijden worden kant en klaar thuis bezorgd. Vaak krijg je meerdere maaltijden per keer geleverd, zodat je een voorraad voor een aantal dagen in huis hebt.

Voor ieder wat wils

Via tafeltje dekje heb je dus de mogelijkheid om zonder zelf te koken toch gezond te eten. Maar hoe zit het met de afwisseling? Een gezond dieet bestaat namelijk ook uit voldoende variatie. Gelukkig wordt daar tegenwoordig goed rekening mee gehouden. Vaak kun je kiezen uit verschillende gerechten, dus ook met de variatie zit het dus wel goed. Bovendien heeft iedereen zo zijn voorkeuren voor een bepaald soort gerecht, of is er sprake van een allergie of intolerantie. Ook kiezen steeds meer mensen voor een vegetarisch dieet. Doordat je iedere week kunt kiezen uit een nieuw, afwisselend assortiment is er voor ieder wat wils. Zo hoef je niet elke dag hetzelfde te weten en krijg je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen. 

Een gezonde kant-en-klare maaltijd, kan dat?

Bij kant-en-klare maaltijden hebben de meeste mensen de associatie met ongezonde gerechten met bijvoorbeeld veel zout en onnodige toegevoegde ingrediënten. Bij een verse maaltijdservice als tafeltje dekje is dat gelukkig anders. De kwaliteit staat centraal en het gaat erom dat er echt een gezonde maaltijd op tafel staat. Er worden verse ingrediënten gebruikt, waardoor de maaltijden zeer smaakvol zijn en niet onderdoen voor een maaltijd die net is klaargemaakt. De maaltijd passen dus helemaal binnen een gezonde levensstijl. 

Opwarmen wanneer het jou uitkomt

Maaltijden die thuis worden bezorgd moeten natuurlijk voor enige dagen bewaard kunnen worden. Zo heb je direct voor een aantal momenten een avondmaaltijd in huis. Je kunt deze op elk gewenst moment zelf opwarmen binnen een aantal minuten, meestal in de oven of magnetron. Het is dus wel belangrijk dat je één van deze tot je beschikking hebt. Je hoeft dus niet in de avond te wachten totdat er iemand langskomt, maar je kiest zelf een tijdstip uit wanneer je de maaltijd wilt opwarmen en nuttigen. 

Kook voor meerdere dagen

Als koken nog wel gaat, maar iedere dag achter het fornuis staan een opgave is dan is een goede oplossing om meerdere maaltijden op één moment klaar te maken. Kies voor eenvoudige recepten die niet al te veel werk vereisen. Ook eenpansgerechten zijn handig, of een ovenschotel, waarbij de oven het meeste werk verricht. Denk bijvoorbeeld aan een grote pan soep vol met verse ingrediënten, een makkelijke pasta of lasagne met extra veel groente. Stuk voor stuk maaltijden die gezond zijn, makkelijk klaar te maken en bovendien makkelijk bewaard kunnen worden. Porties die overblijven kunnen eenvoudig worden ingevroren of, afhankelijk van het soort gerecht, een aantal dagen in de koelkast worden bewaard. Het klaarmaken van meerdere porties kost vaak niet heel veel meer tijd of energie dan wanneer je maar één portie bereidt. Zo hoef je maar op één moment in de keuken bezig te gaan, terwijl je wel voor meerdere dagen eten in huis hebt.    

Redactie Lekker