Nieuws

Na sluitingstijd met: Alwin Leemhuis van De Tuinkamer Priona

Wie zijn de personen achter de schermen die elke keer weer een topprestatie leveren en onze avondjes uit nóg leuker maken? Deze week maken we kennis met chef-kok Alwin Leemhuis van restaurant De Tuinkamer Priona.

Alwin Leemhuis

Dat culinair Nederland hoge prestaties levert is geen geheim. Toch weten we weinig over diegenen die deze hoge prestaties leveren. De redactie van Lekker duikt daarom regelmatig bij een chef-kok de keuken in om ze in een kort vragenvuur beter te leren kennen. Deze week is dat Alwin Leemhuis van restaurant De Tuinkamer Priona.

De Tuinkamer Priona staat in Lekker500 editie 2020 op de drempel van de Top-100. Dit grote succes wordt mede mogelijk gemaakt door chef-kok Alwin Leemhuis, die voorheen werkzaam was bij De Librije in Zwolle. Hij gaat er regelmatig op uit, op zoek naar nieuwe combinaties van planten, bloemen, knollen en paddenstoelen, voor nieuwe creaties in zijn gerechten.

Met wie zou je graag een keertje willen eten?

‘Het liefste met mijn opa’s en oma’s, maar helaas zal dit niet meer gebeuren.’ 

Wat is je lievelingswijn?

‘Ik drink het liefst een zware witte bourgogne.’

 

Favoriete quote: 

 I want something good to die for, to make it beautiful to live (Queens Of The Stone Age) 

Welk gerecht betekent iets voor je?

‘Voor mij zijn dat coquilles met prei, beurre blanc en kreeftencaramel van Jaap Istha. Dit is naar mijn mening het beste gerecht van deze chef, die ook nog eens voor mij het belangrijkste is geweest. Ik kan die smaken nog dromen…’

Wat is jouw guilty pleasure?

‘Bijna zwart gebakken stamppot boerenkool op een witte boterham met een dikke laag roomboter, heerlijk!’ 

Favoriete thuismenu

Voorgerecht: ‘Kalfstartaar met sriracha, xo-saus en zoet-zure groente’

Tussengerecht: ‘Als tussengerecht gaat mijn voorkeur meestal uit naar een soepje. Welke hangt af van het seizoen’ 

Hoofdgerecht: ‘Secreto iberico van de green egg, met risotto met sponszwam en/of eekhoorntjesbrood’  

Dessert: ‘Rijstepap met moerasspirea’ 

Redactie Lekker