Nieuws

Nierstichting Restaurant Driedaagse; minder zout, meer smaak, meer plezier!

Ben jij een liefhebber van pure smaken? Op 12, 13 en 14 maart vindt de tweede landelijke Nierstichting Restaurant Driedaagse plaats. Geniet bij deelnemende restaurants van een tasting-menu met verse ingrediënten, pure smaken en minder zout.

Restaurant driedaagse 2019

Wilco Berends van restaurant De Nederlanden* is als ambassadeur betrokken bij het initiatief: “Door de Driedaagse word je als chef uitgedaagd om niet direct naar het zoutvaatje te grijpen, maar om alternatieven te zoeken. Tijdens de actie mogen wij gasten inspireren en kennis delen, maar vooral lekker en bewust laten eten.” Ook Menno Post, eigenaar van restaurant Olivijn in Haarlem ondersteunt het initiatief. “Het maakt me bewust van mijn zoutgebruik. Als je minder zout in de keuken verwerkt, ga je creatief op zoek naar andere smaakmakers, zoals kruiden en specerijen. Ik wil mijn gasten laten zien en proeven dat het ook anders kan."

Samen met Ferry van Houten en Marko Karelse zijn Berends en Post de ambassadeurs van de Driedaagse. Ferry van Houten, eigenaar van Het Bosch Waterfront Kitchen in Amsterdam: “Het is een culinaire uitdaging om een topgerecht op smaak en met minder zout te maken. Gewoon, omdat het gezonder is en geen concessie hoeft.” Marko Karlese van restaurant Villa La Ruche voegt daaraan toe: “Ik doe mee omdat ik gasten ‘ongezouten’ wil laten genieten van lekker eten.”

Try it out!

Diverse gerenommeerde restaurants hebben zich aangesloten bij de groeiende actie van de Nierstichting. Dit jaar kun je onder meer proeven van het menu bij Lakes Bar & Kitchen (Hilversum), Basiliek (Harderwijk), Vlaar ('s Graveland), Akkeroord (Waddinxveen), De Vrienden van Jacob (Santpoort), Kaatje bij de Sluis (Blokzijl), De Bloemenbeek (De Lutte), De Vlindertuin (Zuidlaren) en restaurant Dorset (Borne). Benieuwd naar welke restaurants in jouw regio mee doen aan de actie? Ga snel naar de website van de Nierstichting voor meer informatie en om te reserveren.

Nierstichting & Lekker500

Restaurants die in 2018 meededen en/of in 2019 meedoen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse zijn in Lekker500 editie 2019 te herkennen aan het Nierstichting logootje bij de recensie over het restaurant.

Restaurant Driedaagse 2019

Werk aan de winkel

De Nierstichting wil met de Driedaagse Nederlanders bewuster maken van hun zoutgebruik. Dit is nog steeds hard nodig want op jaarbasis eten wij per persoon gemiddeld een kilo te veel zout. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade maar helaas is niet iedereen zich daarvan bewust. Minder zout eten helpt nierschade te voorkomen.

Redactie Lekker