Nieuws

Nierstichting Restaurant Driedaagse: culinair gezond genieten van 9-15 mei

Van 9 tot en met 15 mei vindt de Nierstichting Restaurant Driedaagse plaats. Een landelijk initiatief waar vele chefs en restaurants aan mee doen en minimaal 3 dagen lunch of diner serveren met verse ingrediënten, rijke smaakmakers en minder zout.

Ambassadeurs Nierstichting

Als het gaat om een gezonde hoeveelheid zout, geldt voor volwassenen een maximum van 6 gram per dag. Maar, schrik niet, de meesten van ons eten dagelijks gemiddeld 9 gram. Omgerekend eten we dus per jaar een kilo meer zout dan goed voor ons is. Ruim 10% van de Nederlanders heeft chronische nierschade. Minder zout eten helpt nierschade te voorkomen. Daarom is de Nierstichting Restaurant Driedaagse in het leven geroepen en zo mensen te laten ervaren dat eten met minder zout juist smaakvol kan zijn. Tevens is het ook een uitdaging voor de chefs om met minder zout te koken. 

Ambassadeurs

Inmiddels hebben gerenommeerde chefs zich aangemeld bij het initiatief en zijn ook bekende leveranciers partner. 5 chefs zijn ambassadeur van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Zij weten als geen ander hoe je met minder zout meer smaak maakt. Zo is Tim Golsteijn, chef-kok van restaurant Bougainville dat zich in Hotel TwentySeven in Amsterdam bevindt, een van de vijf trotse ambassadeurs van de Nierstichting. “Ik ben geschrokken hoeveel mensen eigenlijk te veel zout consumeren en de aantallen mensen die nierschade hebben opgelopen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat mensen minder zout consumeren maar wel op smaak kunnen eten?” Dat is de vraag die Tim Golsteijn zichzelf en zijn team stelt. 

Samen met de vier andere ambassadeurs, SVH Meesterkok Menno Post (Olivijn), Patron Cuisinier Marko Karelse (Villa la Ruche), SVH Meesterkok Wilco Berends (De Nederlanden), chef-kok Ferry van Houten (Het Bosch @the Waterfront), zet hij zich in voor minder zoutgebruik in de horeca. 

Doe ook mee met de Restaurant Driedaagse 

Doe mee en beleef van 9 tot en met 15 mei 2022 een unieke smaakbeleving bij een van de deelnemende restaurants. Meedoen als restaurateur of bezoeker? Op restaurantdriedaagse.nl vind je een overzicht van deelnemende restaurants en kun je je aanmelden. 

Partners van de Driedaagse

Naast de chef-ambassadeurs en deelnemende restaurants die de boodschap ‘minder zout met pure smaken’ uitdragen, wordt Nierstichting ook gesteund door de volgende partners: Scelta Mushrooms, Koppert Cress, Vitam, Koninklijke Horeca Nederland, Resengo, Tromp & Rueb, Verstegen en Dutch Cuisine. JRE, Euro-Toques, Gault Millau, Gastronomisch Gilde en Lekker zijn ook bij de missie betrokken. 

Redactie Lekker