Nieuws

NorthSeaChefs-Nederland opgericht

In navolging van het succesvolle Belgische project, verenigen Nederlandse chefs zich om ook minder bekende vissoorten uit de Noordzee in de keuken te verwerken.

North Sea Chefs

Met succes hebben NorthSeaChefs België onder impuls van chefs en stichters Filip Claeys (De Jonkman, Sint-Kruis/Brugge) en Rudi Van Beylen (Hof ten Damme, Kallo) daarin het voortouw genomen. Hun inspanningen voor een meer duurzame vorm van visserij, gericht op een betere aanpak van de voedselwaardeketen, kenden succesvolle resultaten. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Afgelopen woensdag ondertekenden enkele Nederlandse chefs het NorthSeaChefs Charter. Daarmee engageren ze zich om Noordzeevis en bijvangst te promoten in Nederland! #northseachefs #northseachefsNL #etenwatdevisservangt #eigenviseerst #purec #sergioherman #syrcobakker #soenilbahadoer #arnoutvanderkolk #dparkenbout #bennyblisto #nicolasmisera

Een bericht gedeeld door NorthSeaChefs (@northseachefs) op

Eerder waren chefs Sergio Herman en Syrco Bakker betrokken bij NorthSeaChefs België: “De Noordzee kent geen grenzen en ik vind het evident dat NorthSeaChefs België op ons Nederlanders beroep deed,” aldus Sergio Herman. “Het is logisch dat Syrco Bakker en mezelf tot die club gingen behoren. Ik ben geboren, getogen en opgegroeid aan de Noordzee. Ik sta dan ook volledig achter het idee dat die Noordzee meer biedt dan enkel tarbot, griet of zeetong. Het verhaal van met minder bekende en toch smaakrijke vissen werken, onderschrijf ik. Ook de waarde van bijvangst inzien, vraagt om een stuk opvoeding en bewustzijn. Daaraan werk ik al een tijd mee en met de oprichting van NorthSeaChefs Nederland kunnen we samen een versnelling hoger schakelen.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Gelakte hondshaai met kruidencoulis en zurkelstampers. @willemhiele @croesfrank #northseachefs #etenwatdevisservangt #eigenviseerst #hondshaai #visvandemaand #willemhiele #lekkervanbijons

Een bericht gedeeld door NorthSeaChefs (@northseachefs) op

Nu laten ook Nederlandse chefs zich inspireren. Om zo op dezelfde manier, gegroepeerd en geëngageerd vanuit hun positie als keukenchefs, een bijdrage te leveren tot het verduurzamen van de Noordzeevisserij. Daarvoor onderschrijven de Nederlandse chefs hetzelfde charter en gedragscode (zie verder) als hun Belgische collega’s. In dezelfde geest nemen een aantal Ambassadeurs het voortouw om aan het gedachtegoed van NorthSeaChefs Nederland voldoende bekendheid te geven. Om zo via een stevig draagvlak impact te hebben op duurzame visvangst en een meer diverse visconsumptie. 

Redactie Lekker