Nieuws

Opdracht Nederlandse finale Bocuse d’Or bekend

De vijf finalisten van Bocuse d’Or Nederland kunnen hun borst maar vast nat maken, nu het bestuur de wedstrijdopdracht b

Opdracht Nederlandse finale Bocuse d’Or bekend

De vijf finalisten van Bocuse d’Or Nederland kunnen hun borst maar vast nat maken, nu het bestuur de wedstrijdopdracht bekend heeft gemaakt. In vier uur en 45 minuten moeten de deelnemers twee verschillende gerechten maken. Eén met vis en één met vlees. Daarvoor krijgen de finalisten een aantal verplichte ingrediënten voorgeschreven. voor het visgerecht zijn dat tarbot, kreeft en kokkels. Voor het vleesgerecht kalfshaas, niertjes, zwezerik en kalfswang. Beide gerechten moeten worden begeleid door drie garnituren, waarvan de koks één zelf mogen kiezen. De overige twee gerechten moeten worden samengesteld uit een selectie groenten die niet bekend zijn en op de wedstrijddag worden klaargelegd. Van elk gerecht moeten zes porties worden gepresenteerd op speciale borden. Kortom: de kandidaten kunnen los!

De jury bestaande uit vijf SVH Meesterkoks (Jonnie Boer, Andre van Doorn, Marc van Gulick, Onno Kokmeijer en Dick Middelweerd) zal de gerechten beoordelen op smaak, technieken en presentatie. Een speciale keukenjury die bestaat uit SVH MeesterKok Marco Poldervaart en Ronald Bellaart, voormalig commis bij de internationale Bocuse d’Or wedstrijden in 2008 en 2009, houden de boel in de keuken nauwgezet in de gaten en beoordelen de koks op hun werkwijze, de hygiëne en het zorgvuldig omgaan met de producten, het zogenoemde “no waste”-concept.

De winnaar van de Nederlandse finale gaat Nederland vertegenwoordigen bij de internationale Bocuse d’Or wedstrijden. De Europese finale om de Bocuse d’Or Europe vindt in mei 2016 plaats in Boedapest. Wordt de top tien behaald, dan kwalificeert het Nederlandse team zich voor de wereldfinale in januari 2017 in Lyon.

Redactie Lekker