Nieuws

Podcast tip: Het Voedselkabinet

De wereld verbeteren met eten? Dat kan volgens Helen Kranstauber en Samuel Levie! Zij lanceerden onlangs hun nieuwe podcast Het Voedselkabinet, waarin zij de verhalen achter onze dagelijkse kost ontrafelen.

Podcast tip

De wereld verbeteren met eten? Dat kan volgens Helen Kranstauber en Samuel Levie! Zij lanceerden onlangs hun nieuwe podcast Het Voedselkabinet, waarin zij de verhalen achter onze dagelijkse kost ontrafelen.  

De makers van de podcast gaan op pad om goed eten uit de vuilnisbak te redden, oogsten een maaltijd in een voedselbos en gaan achter marketeers aan die kinderen verleiden tot ongezonde keuzes. Het Voedselkabinet gaat in op de actuele voedselthema’s, waar culinaire verhalen en inhoudelijke kwesties samenkomen. "Onze podcast is dé manier om deze verhalen dichterbij mensen te krijgen en onze luisteraars aan te zetten tot actie. En dat kan niet alleen thuis, als etende mens, maar ook via je werk als boer, visser, beleidsmaker, jurist, retailer, kookboekenschrijver, arts of docent. Iedereen kan een rol spelen in de verandering.”, aldus Helen Kranstauber. 

Voedselverspilling

In de eerste aflevering ‘Mag het een kilootje minder?’, nemen Kranstauber en Levie je mee in de wereld van voedselverspilling en worden de harde feiten duidelijk. Wereldwijd wordt er namelijk 1/3 van het eten weggegooid, terwijl 821 miljoen mensen dagelijks met honger naar bed gaan. Verder kookt Samuel Levie samen met Eric Corton voor het initiatief Buurtbuik en spreekt Helen Kranstauber met dé voedselverspillingexpert van Nederland, Toine Timmermans. 

Eric Corton en Samuel Levie koken samen voor de podcast
Eric Corton en Samuel Levie koken samen voor de podcast aflevering 'Mag het een kilootje minder zijn?'  

De makers van Het Voedselkabinet

Helen Kranstauber en Samuel Levie hebben samen een campagnebureau Food Cabinet, waarmee zij al 8 jaar lang strijden voor duurzamer, gezonder en eerlijker eten. Met dit campagnebureau werken ze aan een voedselsysteem met toekomst. Daarnaast maken ze van gezond, duurzaam en eerlijk eten de norm door campagnes, evenementen en programma’s. Zo ze zetten in op gedrag- en cultuurverandering op de langere termijn. 

De podcast

Samuel Levie: "Eten doen we allemaal, maar we staan lang niet altijd stil bij waar het vandaan komt. Achter alles wat je eet zit wel een verhaal. Ik vind het ontzettend tof om deze verhalen een platform te geven. In de podcast spreken we veel verschillende gasten: van wetenschappers tot chefs met een missie. Door deze verschillende invalshoeken laten we zien dat eten overal mee te maken heeft. En dat iedereen iets kan bijdragen om het gezonder, eerlijker en duurzamer te maken."

Benieuwd naar hoe jij de wereld kan verbeteren met eten? Via www.hetvoedselkabinet.nlSpotify of iTunes zijn de eerste afleveringen van Het Voedselkabinet te luisteren. In totaal zullen er 12 afleveringen in dit eerste seizoen komen. 

Het Voedselkabinet is een initiatief van Food Cabinet in samenwerking met Dag en Nacht Media en Stichting DOEN.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Food Cabinet

Tags

Podcast, Het VoedselKabinet, Voedselverspilling, Food Cabinet

Gerelateerde artikelen