Nieuws

Relais & Châteaux chefs slijpen de messen over duurzame vis

Afgelopen week kwam een totaal van 11 chefs van het gerenommeerde hotel- en restaurantlabel Relais & Châteaux samen op Texel. De Topchefs slijpen hun messen over het thema hoe duurzame en lokale vis zo smakelijk mogelijk op de kaart te krijgen.

Relais & Châteaux

Het culinaire ondernemerskoppel Jef Schuur en Nadine Mögling van restaurant Bij Jef waren de gastheer en- vrouw voor deze bijzondere culinaire bijeenkomt. Relais & Châteaux, dat tevens het grootste Michelin chefsnetwerk ter wereld is, gooit het culinaire roer om de komende tijd. De organisatie stelt zich ten doel om hun CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden, mede door het gebruik van lokale seizoensproducten in alle restaurants. Schuur: ‘Die knop is bij ons als Relais & Châteaux chefs al een tijd om. Waarom zouden we producten van de andere kant van de wereld halen, als je eigen omgeving culinair zo veel te bieden heeft!’

Dat de bespreking plaatsvond op Texel had ook zeker voordelen. De gastheer en- vrouw hadden de schone taak om de culinaire collega’s uit onder andere Denemarken, Polen, Luxemburg, België en Nederland te inspireren met de producten van het Wad. De collega-chefs zijn dan ook meegenomen het Wad op om scheermessen, kokkels en oesters te rapen. ‘De meeste aandacht besteden we in de nabije toekomst aan: het promoten van lokale producten, dus minder food miles en het reduceren van plastic verpakkingen die we in de keuken krijgen. We maken als Relais & Châteaux chefs deel uit van een wereldwijd programma genaamd Menu for Change in samenwerking met Slow Food Association, om klimaatverandering te bestrijden’ aldus Schuur. 

Aanwezige chefs

De chefs die aan de meeting deelnamen zijn: Gregory Slembrouck (Hotel Heritage, België), Bart De Pooter (Pastorale, België, Kwinten Boelen (Château de Vignée, België), Jef Schuur (Bij Jef), Dennis van den Beld (Het Roode Koper), Hans Snijders (Château Neercanne), Guido Le Bron de Vexela (Château St. Gerlach), Fabrice Salvador (Hôtel Le Place d'Armes, Luxemburg), Marcin Popielarz (Hotel Quadrille, Polen), Vasil Spasov (Zornitza Family Estate, Bulgarije), Claus Henriksen (Dragsholm Slot, Denemarken).

Redactie Lekker