Nieuws

De Swarte Ruijter* nu een van de zeven restaurants met twee SVH Meesters

Afgelopen donderdag, op 20 juli, is Esther de Mönnink, gastvrouw en mede-eigenaar van restaurant De Swarte Ruijter* in Holten, geslaagd voor haar Meesterproef SVH Meestergastvrouw. Een eervolle titel voor haar én het restaurant.

Esther de Mönnink

Op donderdag 20 juli heeft Esther de Mönnink haar grootste ambitie waargemaakt, namelijk SVH Meestergastvrouw worden. Na haar inauguratie, die later dit jaar zal plaatsvinden, is Esther de 47e SVH Meester in Nederland die deze titel mag dragen. 

Zevende restaurant

Door de nieuwe titel van Esther, wordt restaurant De Swart Ruijter* hiermee een van de zeven restaurants waar twee SVH Meesters werkzaam zijn. Chefkok Erik de Mönnink behaalde in 2023 de eervolle titel. 

Meesterproef

SVH Meestergastheren Leon IJpelaar, Xavier Giesen en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de meesterproef bij de gastvrouw af. De commissie kijkt terug op een zeer geslaagde Meesterproef van een zeer vakbekwame Meester die de commissie heeft overtuigd van haar kennis en kunde. "Esther is in al haar bescheidenheid nadrukkelijk aanwezig. Ze geeft haar team alle ruimte en verantwoordelijkheid. Het is mooi om te zien hoe elk teamlid precies weet wat wanneer te doen van ontvangst tot afscheid: alles is perfect verzorgd. Daarbij maakt Esther hele sterke en smaakvolle wijn-spijscombinaties. Maar ook de opdracht om een combinatie te maken met een andere drank dan wijn, is meesterlijk uitgevoerd. De perenport van de lokale cidermaker vormde het uitgangspunt voor het gerecht dat Erik speciaal voor de Meesterproef ontwikkelde: peer met Gorgonzola. Een prachtige combinatie." 

Lang gekoesterde droom

Met het behalen van haar Meestertitel komt voor Ester een lang gekoesterde droom uit. Ze vertelt: "Ik heb alles opzij gezet om me volledig te kunnen ontwikkelen als gastvrouw, maar ook als sommelier. Al jarenlang hebben Erik en ik samen de veeleisende, maar mooie taak om ons bedrijf De Swarte Ruijter* te ontwikkelen en te runnen, in combinatie met ons gezin met twee dochters. De laatste paar jaar ben ik mezelf gaan specialiseren in wijn, wijn-spijs en gedistilleerd." Esther wil zich graag inzetten voor de toekomst van de horeca en hoopt een inspiratiebron te zijn. "De jeugd heeft de toekomst, dus het zou heel mooi zijn als we de jeugd kunnen enthousiasmeren voor ons prachtige vak", aldus de kersverse SVH Meestergastvrouw. 

Redactie Lekker