Nieuws

Rik Jansma stopt met restaurant Basiliek in Harderwijk 

Eigenaar en chef-kok Rik Jansma stopt na bijna 18 jaar met restaurant Basiliek* in Harderwijk. Keukenchef Yornie van Dijk neemt het restaurant vanaf 31 mei 2022 over. 

Yornie van Dijk en Rik Jansma

Rik Jansma laat weten het maximale uit restaurant Basiliek (nummer 59 in Lekker500 editie 2022) gehaald te hebben: “We willen een nieuwe berg gaan beklimmen en andere uitdagingen aangaan. We gaan eerst een paar maanden bijkomen en nadenken over wat we willen, misschien komt er iets moois op ons pad. Misschien dat we iets gaan doen met onze expertise over reizen, koken, wijnen, kwaliteit, coachen, sporten, gastvrijheid, iets in de zorg of een combinatie van dit alles. We staan voor alles open.”

Unieke kans

Het restaurant wordt overgenomen door de 29-jarige Harderwijker Yornie van Dijk. Van Dijk is inmiddels 3,5 jaar keukenchef bij Basiliek. Daarvoor ging hij naar de Cas Spijkers Academie en deed hij werkervaring op bij onder andere Parc Broekhuizen in Leersum, ’t Nonnetje in Harderwijk, De Librije in Zwolle en Ratatouille in Harderwijk. Hij ziet de overname als een unieke kans om zijn culinaire ambities te gaan waarmaken: Dit is voor mij een mooie uitdaging, waar ik me met heel veel passie en enthousiasme op ga storten. Ik ben er dan ook ontzettend blij mee hier mijn carrière te mogen voortzetten. Harderwijk is mijn stad en de Vischmarkt is een prachtige locatie voor een restaurant. Medio juni heropen ik restaurant Basiliek. Ik ambieer om op dit niveau door te mogen werken en mijn eigen kookstijl te mogen ontwikkelen. Per 1 juni krijg ik de sleutel en heb ik een aantal weken de tijd om de zaak eigen te maken en naar mijn smaak in te richten. Voor mij is het een droom die uitkomt”

Terugblik

Rik Jansma kijkt terug met een goed gevoel naar de afgelopen 18 jaar: “Hoge pieken en diepe dalen. We hebben een trots gevoel, maar er is ook verdriet en teleurstelling in mensen die andere belangen hebben. Maar er zijn vooral veel mooie herinneringen. Het heeft ons ook veel gebracht. We hebben veel van de wereld gezien en veel internationale vrienden opgedaan.” Jansma geeft het stokje op 31 mei 2022 over. Tot aan deze datum is het restaurant zes dagen per week geopend om gasten te bedanken en gedag te zeggen. 

Redactie Lekker