Nieuws

Sergio Herman en Syrco Bakker aan de slag voor NorthSeaChefs

NorthSeaChefs is een samenwerking van chefs in België en Nederland die gericht is op het duurzame gebruik van onbekende Noordzeevis.

Syrco_Bakker_Sergio_Herman

Leden van de NorthSeaChefs onderzoeksgroep krijgen zes keer per jaar een zogeheten “blue box” vol met onbekende vissoorten, duurzaam gevist door Belgische vissers, om in de keuken mee te experimenteren. Alle recepten en resultaten worden onderling én met het publiek gedeeld via de website van NorthSeaChefs, teneinde deze duurzamere vissoorten onder de aandacht te brengen bij thuiskoks. 

Syrco Bakker en Sergio Herman

De laatste toevoegingen aan het team zijn onder meer de Zeeuwen Sergio Herman en Syrco Bakker, die veel werken met vis uit de Noordzee. Volgens Sergio Herman hoefde hij geen moment te twijfelen toen hij voor NorthSeaChefs werd gevraagd. ‘Ik heb in Cadzand met Air Republic en Pure-C twee restaurants die pal aan de Noordzee liggen. Ik werk dus aan de bron en sta ook volledig achter het idee dat die Noordzee meer biedt dan enkel tarbot, griet of zeetong,’ meent hij. ‘Dat verhaal van met minder bekende en toch smaakvolle vissen werken, onderschrijf ik. Ook de waarde van bijvangst inzien, vraagt om een stuk opvoeding en bewustzijn. Daaraan wil ik graag meewerken.’

Noordzeevangst wordt steeds meer gewaardeerd. Zo is de steenbolk nu volop verkrijgbaar bij restaurants, supermarkten en op de markt, in plaats van overboord gegooid als waardeloze bijvangst. Een mooi voorbeeld van het succes van NorthSeaChefs, die nu gesterkt met 20 nieuwe leden hun werk in de volgende versnelling kunnen zetten.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: William King / iStock

Tags

sergio, herman, sergio herman, syrco, bakker, syrco bakker, zeeland, noordzee, pure C, air republic