Nieuws

Slow Food viert 30-jarig bestaan

Deze week bestaat de internationale voedselbeweging ‘Slow Food’ dertig jaar en dit vieren ze met diners, proeverijen, workshops en andere feestelijke evenementen over de hele wereld.

Slow Food

Slow Food is opgericht in 1989 in Italië en is inmiddels gegroeid van 15 naar 160 landen, met meer dan een miljoen leden, vrijwilligers en activisten die zich inzetten voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Om het jubileum van de voedselbeweging te vieren, organiseren Slow Food communities allerlei feestelijke diners, proeverijen, workshops en evenementen. 

Slow Food Nederland

Nederland mag hier natuurlijk niet in ontbreken en ook hier staan dan ook smakelijke diners op de agenda. Zo neemt Slow Food Utrecht haar gasten mee op culinaire reis door de tijd. Dit doen zij door middel van een viergangen diner die geïnspireerd zal zijn op dertig jaar Slow Food. De Slow Food communities Rotterdam & Groene Hart organiseren een bijzonder diner in de stal van een voormalig kaasmakerij. Slow Food stond aan de basis van de ontwikkelingen wat betreft initiatieven om bewuster te eten, produceren en kopen en Nelleke Don, voorzitter van Slow Food Nederland, zegt dan ook trots te zijn op deze prestatie. ‘Slow Food heeft de Nederlandse eetcultuur behoorlijk veranderd’ aldus Don.

Voorbij landsgrenzen    

Slow Food is in 160 landen te vinden en heeft dan ook op internationaal niveau veel teweeggebracht. Zo heeft Slow Food met de Ark van de Smaak meer dan 5000 erfgoed-producten op de kaart gezet die met uitsterven bedreigd waren. Daarnaast heeft de beweging met het project '10.000 tuinen in Afrika' al bijna 4000 voedseltuinen helpen aanleggen en zet de Slow Food Chefs Alliantie zich in allerlei landen in voor agrobiodiversiteit door seizoensgebonden streekgerechten te serveren. Naast het uitvoeren van projecten en campagnes heeft Slow Food een uitgebreide evenementenagenda.

De toekomst

Met de viering van het 30-jarig jubileum wil de organisatie naar de toekomst kijken. Nelleke Don: 'Onze rol als inspirator, verbinder en kennisdeler in de gehele voedselketen blijft van belang om good, clean en fair voedsel voor iedereen bereikbaar te maken. Zo gaan wij in 2020 meer koks inspireren om met erfgoed-producten te koken, blijven we lokaal en seizoensgebonden eten promoten, gaan we onze producenten en hun producten nog meer onder de aandacht brengen én zullen we de politiek op ideeën brengen voor een beter voedselsysteem'.

Redactie Lekker