Nieuws

Seizoen Oosterscheldekreeft gestart, steun de Zeeuwse Kreeftenvissers

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft start, elk jaar, in de laatste week van maart. Hét seizoen waar chef-koks wekenlang naar uitkijken, de eerste vangsten van de wereldberoemde Zeeuwse kreeft.

Lobster, David Loftus

Op donderdag 26 maart voeren de Zeeuwse kreeftenvissers, ondanks de situatie rondom de coronacrisis, uit om zo uren later aan wal te komen met de eerste Oosterscheldekreeft. Het dreigt een bedroevend seizoen te worden. Voornamelijk omdat de horeca gesloten is en dit tegelijkertijd de grootste afnemer is van de kreeftenvisserij. De grote vraag is dan ook, wat is de bestemming van de kreeften voor dit jaar?

Bart van Olphen

Duurzame visexpert en chef-kok Bart van Olphen (mede-eigenaar van Fish-Tales en Vis uit Blik 2) start een unieke actie in samenwerking met Zeeuwse kreeftenvissers. De Oosterscheldekreeft ­is gewoonlijk voorbehouden aan toprestaurants, maar kan nu ook door particulieren online worden besteld. De kreeft wordt direct na vangst gekookt en op het moment van bezorgen kan de kreeft direct worden geserveerd. Het is niet alleen lekker voor de fijnproever, ook worden de kreeftenvissers uit Zeeland direct ondersteund. 

De Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft behoort tot het Nederlandse culinaire erfgoed en wordt, door sterrenchefs en fijnproevers, beoordeeld als een van de mooiste en meest exclusieve kreeften om mee te werken. De afwijkende DNA-structuur die de kreeft heeft, ten opzichte van kreeften uit andere werelddelen, zorgt ervoor dat de Oosterscheldekreeft een zachtere en fijne smaak bevat. Het seizoen van de Oosterschelde kreeft duurt niet lang, het start in de laatste week van maart en eindigt op 15 juli. 

Duurzaam

Het kreeftenbestand is stabiel en de soort wordt niet overbevist. Daarnaast zijn de vangstmethoden selectief en veroorzaken nauwelijks schade aan het milieu. De Oosterscheldekreeft staat dan ook met een groene vermelding op de Viswijzer. De kreeften die op het moment van vangst niet voldoen aan de gewenste maat, worden levend teruggezet in de Oosterschelde. Het beheer van de Oosterscheldekreeft bestaat uit een select aantal vergunningen en een beperkt vangstseizoen. 

De Oosterscheldekreeft is hier te bestellen en wordt bij je thuisbezorgd. #steunkreeftenvissers

Redactie Lekker

Credits

Beeld: David Loftus

Tags

Oosterscheldekreeft, Kreeftenvissers, Zeeuws, Steun, Kreeftenseizoen