Nieuws

Streetfood in Amerika, de Food Truck cultuur

Amerika is enorm divers door de grote hoeveelheid aan verschillende culturen. De herkomst van al die culturen en de samenkomst daarvan is erg goed te zien in de eetcultuur van Amerika.  

Food trucks Amerika

In Amerika zijn mensen van over de hele wereld samengekomen om hun cultuur met elkaar te delen en van elkaar te leren. Zo zijn er restaurants die fenomenaal authentiek Japans of Indiaas eten serveren, maar ook plekken waar er een soort fusie van verschillende herkomsten ontstaat, zoals Koreaanse BBQ, een combinatie tussen Koreaans en Amerikaanse BBQ.

Ook foodtrucks zijn een integraal deel van de Amerikaanse eetcultuur, maar ze werden pas echt populair na de financiële crisis van 2008, toen veel werkloze mensen besloten een risico te nemen en een eigen bedrijf te beginnen met een foodtruck. Dat was veel goedkoper dan een restaurant op een vaste locatie en minder risicovol. De film Chef met Jon Favreau uit 2014 is een vrije interpretatie van die transitie. De hoeveelheid Foodtrucks nam exponentieel toe, waardoor de concurrentie ook intensiever werd en een foodtruck dus hoge kwaliteit moest leveren om te concurreren. In dit artikel zullen een paar van de populairste foodtrucks genoemd worden. Wil je deze foodtrucks bezoeken tijdens een vakantie naar Amerika? Dan lees je in dit artikel ook wat je moet doen om je reis voor te bereiden en hoe je een visum, een ESTA Amerika, voor Amerika moet aanvragen. Het is namelijk ook belangrijk om hierbij te letten op de voorwaarden van het ESTA

Luke’s Lobster, New York City

Hoe wordt een voormalige investeringsbankier een lobster roll restaurateur? De oprichter van Luke's Lobster groeide op in Maine, waar zijn vader werkte als visser en kreeftenkoopman. Als kind werkte Luke Holden in de zomer in de haven, maar nadat hij was afgestudeerd aan Georgetown University, verhuisde hij naar New York City om als investeringsbankier te gaan werken. Toen hij geen fatsoenlijke lobster roll kon vinden die niet veel te duur was, besloot hij in 2009 zijn eigen lobster roll te maken en verkopen.

Dankzij zijn vader kon Holden rechtstreeks bij de vissers in Maine inkopen, waardoor hij zeker wist dat de kreeften vers waren. Tegenwoordig verkoopt hij kreeft-, krab- en garnalenbroodjes, gegrilde kaassandwiches met kreeft; en gekoelde kreeftstaartschalen met cocktailsaus en boter.

The Taco Truck, Hoboken, New Jersey

De Taco Truck, die in 2009 werd geopend, serveert authentieke Mexicaanse gerechten, waaronder Al Pastor Tacos (gemarineerd varkensvlees, ui, koriander, ananas, verse groene salsa), Aguacate Tacos (krokante avocado, zwarte bonen, sesamzaadjes, gepekelde ui, tortilla's fritas, chipotle salsa) en een Barbacoa Burrito(gestoofd rundvlees, ui, koriander, geroosterde rode salsa, rode rijst, zwarte bonen, Mexicaanse crema), om maar een paar gerechten op hun menu te noemen.

De eigenaren verbleven een tijd in Mexico en hebben daar, met hulp van chef-koks uit de regio, het menu ontworpen. De foodtruck is afwisselend te vinden in New York, New Jersey, Pennsylvania en Connecticut. 

Ms. Cheezious, Miami

Het is lastig om te beweren dat gegrilde kaas niet de koning van de comfort foods is. De eigenaren van Ms. Cheezious, het in Miami gevestigde food truck bedrijf, zijn het daar zeker mee eens. In december 2010 verscheen hun eerste Ms. Cheezious foodtruck in Miami, met een moderne draai aan de gegrilde kaassandwich. Het aanbod omvat de grilled blue and bacon (knapperige spek met romige blauwe kaas en groene ui op zuurdesembrood) en de BBQ pulled pork melt (pulled pork met scherpe cheddar kaas op Texas toast), en als dessert de s'mores melt - geroosterde marshmallows, gezouten chocolade-hazelnootpasta en graham cracker crumble op zuurdesembrood.

Fukuburger Truck, Las Vegas

Nadat Colin Fukunaga tijdens zijn jeugd hamburgers had gebakken in de broodjeszaak van zijn grootvader, wilde hij zijn eigen zaak openen. In 2010 merkte zijn moeder op dat er veel taco trucks in Los Angeles ontpopten. Fukunaga was niet geïnteresseerd in taco's, hij wilde graag burgers van de westkust combineren met Japanse smaken. En dus opende hij op 4 juli 2010 zijn Fukubuger Truck in Las Vegas, waaruit hij hamburgers met toppings als wasabimayonaise, ingemaakte rode gember en zijn geheime "crack sauce" serveerde. 

Kogi BBQ, Los Angeles

Roy Choi, de eigenaar van dit in Los Angeles gevestigde foodtruckbedrijf, staat in de branche bekend als de peetvader van de foodtruckbeweging. In 2008 lanceerde hij zijn eerste foodtruck in L.A., waar Koreaans en Mexicaans eten samensmolten in gerechten als spicy pork taco's en Kogi kimchi quesadillas.

Hij heeft nu vier foodtrucks rondrijden in Los Angeles, waar hij Aziatische rijstschalen serveert zoals de chubby pork belly bowl (met kochujang gelakt varkensvlees met een gebakken ei, gepekelde radijsjes, groenten, cotija en pinda's) en de sour cream hen house (gemarineerde gegrilde kip met een gebakken ei, groenten, sambal van zure room, Thaise basilicum, geroosterde sesam en rode chilipepers).

Vraag een ESTA aan

Deze 5 foodtrucks hebben het geheim ontrafelt van wat er nodig is om succesvol te zijn in deze business. Wil je al het lekkers dat deze foodtrucks te bieden hebben, uitproberen. Plan dan nu een reis naar het land van de deze fantastische fusie van eetculturen. Vergeet niet ruim voor vertrek een ESTA Amerika aan te vragen. Deze digitale reisvergunning is twee jaar geldig en kan onbeperkt gebruikt worden. Lees ook even de voorwaarden van het ESTA, zodat je extra goed bent voorbereid voor je culinaire reis. 

Redactie Lekker