Nieuws

Syrco Bakker kondigt opening aan van twee nieuwe restaurants

Op zaterdag 29 april trekt Syrco Bakker voor de laatste keer het koksvest aan bij Pure C in Cadzand.

Syrco Bakker

Hij kondigde zijn vertrek bij het tweesterrenrestaurant aan in december, en liet toen al weten dat hij verder wilde op eigen benen, als ondernemer en chef. Wat hij juist ging doen, bleef een goed bewaard geheim, tot nu. De plannen van de topchef staan nu helemaal op punt, en die zijn tweeledig.

Splinternieuw restaurant in Bali: Syrco BASÈ

In juni verhuist Syrco Bakker met zijn gezin naar Bali. De keuze voor Indonesië is niet toevallig: Syrco’s opa komt uit Java en zijn oma uit Sumatra. Als kind groeide de kleine Syrco op met de smaken van de Indonesische keuken.

In het bekende stadje Ubud in Bali wordt op dit ogenblik een volledig nieuw restaurant opgebouwd, dat Syrco BASÈ zal heten.

- BASÈ is een Balinees woord en heeft twee betekenissen: kruiden en taal. Twee begrippen die allebei met de tong te maken hebben: dankzij de tong kan een mens spreken en ook de smaak van eten en kruiden proeven.

- In het Engels betekent BASE fundering of basis. Met andere woorden: Syrco Bakker keert terug naar zijn wortels en zal die verder laten groeien in de vruchtbare Balinese grond.

Syrco BASÈ is een volledig op zichzelf staand project met een eigen identiteit, en maakt bijgevolg geen deel uit van een resort of een hotel.

Syrco Bakker zal in Indonesië dezelfde filosofie hanteren als hij al deed in Zeeland. Hij wil zich voor zijn gerechten laten leiden door de samenwerking met lokale vissers, boeren en producenten. Vanzelfsprekend bepalen de natuur en de seizoenen zijn gerechten. Eerlijkheid en transparantie over het hele proces primeren.

Het restaurant komt rond een centrale tuin, en combineert de Balinese architectuur naadloos met een moderne bouwstijl. Heel consequent werd ook voor de constructie en het ontwerp gekozen voor lokale partners.

Gasten kunnen kiezen uit verschillende concepten:

-  Een fine dining restaurant met uitzicht op de tuin, met een vast menu. Hier komen vier grote eilanden zodat de gasten het keukengebeuren van nabij kunnen volgen. Het aperitief en de koffie worden geserveerd in de lounge, een verdieping hoger.

-  Een foodbar, waar bartenders en koks alles à la carte bereiden, direct in het zicht van de gasten.

-  Wie exclusiever wil gaan, kan terecht bij de chef’s table, waar tot veertien gasten door Syrco zullen meegenomen worden in een bijzondere totaalbeleving.

-  In een shop krijgen de samenwerkingen met lokale ambachtslui, brouwers of boeren een plek.

Wie aanschuift bij Syrco BASÈ zal kunnen genieten van de signatuurgerechten van de chef, gecombineerd met lokale Balinese producten, maar evengoed met klassieke Indonesische smaken die Syrco terugbrengen naar zijn jeugd.

Syrco Bakker zal de zomer en vroege herfst benutten om het nieuwe restaurant van nabij mee vorm te geven. De opening van Syrco BASÈ is voorzien in november.

Verbouwing van monumentaal pand

Belgische en Nederlandse fans van de verfijnde keuken van Syrco Bakker moeten geen schrik hebben: zijn terugkeer naar de Zeeuwse regio is verzekerd. Hij is van plan om nieuw leven in een monumentaal pand te blazen. De renovatie zal grondig gebeuren en daarom zeker anderhalf jaar duren. Daarna opent de topchef er een kleinschalig toprestaurant. Zijn toekomstige vrouw en mede-eigenaar Charlotte Pillen zal daar de rol van maître op zich nemen.

Maar Syrco wil niet alleen inzetten op de topgastronomie, hij wil daarnaast ook bijdragen aan de leefbaarheid van de omgeving, en daarbij de lokale producenten in de kijker zetten. Dat zal gebeuren in een atelier met bakkerij en boerderijwinkel, waar gasten overdag kunnen ontbijten, lunchen of aperitieven. Lokale inwoners kunnen daar terecht voor hun dagelijkse boodschappen en de plek zal ook dienen als een educatieve ontmoetingsplaats.

Over Syrco Bakker

Toen in 2010 Pure C opende in de duinen van Cadzand, vertrouwde Sergio Herman de leiding van de keuken toe aan Syrco Bakker, toen nog maar 25 jaar oud. Bakker had de kneepjes van het vak geleerd als souschef bij Oud Sluis. Al heel snel groeide Pure C uit tot dé culinaire bestemming in Zeeland. Een eerste ster kwam er in 2011, en in 2018 volgde de tweede.

Vorig jaar nog werd Syrco Bakker door Gault&Millau in Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar, en diezelfde gids bevestigde met een score van 18 op 20 dat de chef tot de absolute top van de Nederlandse gastronomie mag gerekend worden. Op zijn 38ste vindt Syrco Bakker het nu tijd om zijn vleugels te spreiden en op eigen kracht verder te gaan.

Redactie Lekker