Nieuws

Het zit er op: Team Bocuse d'Or NL niet door naar Wereldfinale Bocuse d’Or

Afgelopen donderdag, 15 oktober, was het zover: Chef-kok Marco van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst streden in Talinn voor een plek in de top 10 tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or. Helaas gaat het team niet door naar de Wereldfinale.

Team Bocuse d'Or NL

Chef-kok Marco van der Wijngaard van Restaurant ’t Amsterdammertje* en commis Yentl van Gilst van Restaurant De Burgemeester* mogen de Wereldfinale dan niet hebben gehaald, maar ze hebben zeker een mooi resultaat neergezet. 

De weg naar deze wedstrijddag bleek uiteindelijke een lange weg. Door de coronacrisis en de bijkomende maatregelen is de wedstrijd meerdere keren uitgesteld. Ditzelfde geldt voor de tweede opdracht, de meerval, ook deze is twee keer verplaatst. Maar Marco en Yentl hebben niet een keer aan opgegeven gedacht. “We hebben er alles aan gedaan en ondanks de tegenslagen hebben we ons beste resultaat gekookt. Het is een enorme ervaring geweest om op dit podium te mogen koken in dit hele sterke deelnemersveld. Maar Yentl en ik balen er enorm van. Samen met het team moeten we evalueren waar we het hebben laten liggen”, aldus Marco van der Wijngaard. 

Het visgerecht met meerval
Het visgerecht met meerval

In Talinn kregen Van der Wijngaard en Van Gilst de opdracht om zowel een vis- als vleesgerecht te presenteren voor de jury van Bocuse d’Or. Onder begeleiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart presenteerde team BocuseNL na 5 uur en 35 minuten een gerecht van meerval en een vleesgerecht van kwartel, gepresenteerd op de schaal.

Uiteindelijk is team Bocuse d’Or Nederland op een prachtige 15de plaats geëindigd en hebben een indrukwekkende prestatie geleverd. Het was niet alleen de eerste keer dat zij deelnamen aan deze prestigieuze wereldwedstrijd, het was ook de eerste keer dat zij met meerval werkten. 

De presentatieschaal met het vleesgerecht kwartel
De presentatieschaal met het vleesgerecht kwartel

Over Bocuse d’Or Nederland

Het doel van Bocuse d’Or Nederland is het bevorderen van een positief imago van de Nederlandse gastronomie, het profileren van het koksambacht, het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en het bevorderen van het gebruik van kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame producten. De wedstrijd om de Bocuse d’Or is een wereldpodium voor chefs van grote klasse. De stichting Bocuse d’Or Nederland is onafhankelijk en maakt geen winst. De stichting zet haar kennis, ervaring, netwerk en financiële middelen in om haar doelen te realiseren.

Redactie Lekker