Nieuws

Tien restaurants debuteren in Top-100 Lekker500 2019

Lekker heeft vandaag de Top-100 voor 2019 bekendgemaakt en die is behoorlijk op de schop gegaan. Maar liefst 10 restaurants komen dit jaar nieuw de Top-100 binnen.

Interieur Sabero Lekker Top-100

50. Sabero - Roermond, Limburg

De hoogste binnenkomer is Sabero, het nieuwe restaurant van Nico en Sonja Boreas. Anderhalf jaar geleden verkochten zij hun restaurant in Heeze aan Jan Sobecki (Tribeca, nummer 5 in Lekker500 2019), maar ze begonnen dit jaar opnieuw. Wij proefden er hapjes van tonijn met nori en bergamot, ganzenlever met koffie en venkelzaad en oester met whisky,  citroen en algen. De chef is het niet verleerd!

57. Restaurant 212 - Amsterdam, Noord-Holland

Chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot verlieten restaurant Bord’Eau in Amsterdam en openden in januari 2018 in dezelfde stad 212. Ze experimenteren volop met kleine gerechten. De amuse van krokante kippenhuid met een bolletje van shiso dat in de mond kapot knapt, en wat sauce royale, blaast ons al omver.

81. Noble - Den Bosch, Noord-Brabant

SVH Meesterkok Edwin Kats, voorheen werkzaam bij La Rive en De Swaen, laat de honneurs tijdens ons bezoek aan Noble aan rechterhand Lars Albers (ex-sous FG Restaurant). Hij bereidt onder meer rogvleugel; op het kraakbeen gegaard, bij een garnituur van gefermenteerde pruim, broccolizalf en shiso gelegd, en opgediend in een goddelijke sojasaus. 

85. O&O - St. Willebrord, Noord-Brabant

Het klassiek ingerichte restaurant O&O van de familie Tsang heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een fijne zaak waar pure Aziatische smaken en hoge kwaliteit hand in hand gaan. Tempura van sappige king prawn met mango en shiso (Japanse basilicum) is tongstrelend lekker, evenals de perfect bereide noordzeetong met katsuobushi (gefermenteerde gerookte tonijn), dashi en kastanjechampignons. 

86. In Den Doofpot - Leiden, Zuid-Holland

Chef-kok Patrick Brugman, inmiddels mede-eigenaar van In Den Doofpot, vormt samen met patron Anton Verschelling de ruggengraat van deze aantrekkelijke zaak in het historische centrum van Leiden. De keuken van de nog steeds in zijn rol groeiende Brugman is uitstekend en de gastvrijheid van de bediening en de fenomenale wijnkennis van Verschelling zijn voorbeeldig. 

93. Olivijn - Haarlem, Noord-Holland

SVH Meesterkok Menno Post, eerder werkzaam bij De Bokkedoorns, is een eigen restaurant gestart in Haarlem: Olivijn. Op de menukaart keuze uit een tiental gerechten en buiten de kaart om wil Menno met alle plezier iets lekkers naar wens maken. De zwezerik is voorbeeldig gebakken, met dat lekkere kraakje van buiten en fluweelzacht van binnen. Erbij boemboe, zoetzure groenten en - geestig - sambal in de vorm van een bijtje: ‘sambal bij’.

97. Waterproef - Scheveningen, Zuid-Holland

Priscilla van de Voort heeft Lendl Mijnhijmer als sommelier van Waterproef opgevolgd en we kunnen rustig stellen dat zij haar vak tot in de finesses verstaat. Samen met de kwalitatief hoogstaande keukenprestaties van chef Bob Staal staat zij garant voor uitmuntende wijn-spijscombinaties. 

98. Onder de Linde - Noordwijk, Zuid-Holland

Een gezellig huiskamerrestaurant in het hart van Noordwijk-Binnen van gastheer Dennis de Prie en chef-kok René Oudshoorn. De professionele bediening van Onder de Linde is informeel en serveert ons perfect gebakken coquilles op wilde spinazie met vadouvan-vissaus en haringkuit.

99. Plantage 87 - Oude Wetering, Zuid-Holland

Sympathieke zaak met een ruim terras aan het jachthaventje van het Braassemermeer. Leuk aan dit Plantage 87: er wordt veel gewerkt met producten van eigen kweek, én uit de streek. Dus veel kruiden, groenten en bloemetjes. 

100. De Steenen Tafel - Arnhem, Gelderland

Bij De Steenen Tafel van Janno Cornelissen en Theo Sigmond staat klassiek tafelen hoog in het vaandel. Chef Janno beheerst zijn technieken en het lopende eigeel bij de ravioli met parmezaan en wintertruffel is perfect. Daar schenkt sommelier Bob Jurjens een fraaie Franse chardonnay van Merveille bij. Een topcombinatie, zo blijkt.

Lekker500 2019 ligt nu in de winkels!

De nieuwe Lekker500 2019 ligt vanaf vandaag in de winkel (€14,99). Je kunt de gids ook online bestellen via deze link

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Sabero

Tags

top-100, lekker500, sabero, nico boreas, richard van oostenbrugge, thomas groot, 212, noble, edwin kats, o&o, mike tsang, patrick brugman, in den doofpot, olivijn, menno post, waterproef, bob staal, plantage 87, de steenen tafel, janno cornelissen