Nieuws

Tim Wellenberg is winnaar Nationale Hennesy Gastvrijheidsprijs

Tim Wellenberg (26) van restaurant Hanninkshof in Enschede is de winnaar van de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, die dit jaar voor de 18de keer is uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens de lancering van Lekker500 editie 2020

Tim  Wellenberg

Tim liet een indrukwekkend deelnemersveld van jonge horecatalenten achter zich. Een selectie van 25 kandidaten nam deel aan de theorietest over gastheerschap en productkennis van wijn en cognac. Vervolgens werden Vervolgens werden 10 finalisten in hun restaurants bezocht door de vakjury en moesten zich op de finaledag van hun beste kant laten zien. Gastronomisch talent Tim Wellenberg presteerde overall het beste en ging naar huis met de wisseltrofee, een fles Hennessy Paradis en een geldprijs van € 2.500. Bovendien mag hij een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet.

De tweede plek is voor Pauline Wiskerke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat. Anne Marie Nijhoff van restaurant Fizzy in Epe, is op de derde plek geëindigd en kreeg een speciale vermelding voor de beste cocktail gemaakt met Hennessy Cognac.

Foto: top 3. v.l.n.r. Anne Marie Nijhoff, Tim Wellenberg, Pauline Wiskerke.

Jonge talenten laten schitteren

Patrick van Zuiden, eigenaar van Restaurant, Hotel & Spa Savarin in Rijswijk werd in 2018 gevraagd om voorzitter te worden van de G4, nadat zijn zoon Sébastian de Nationale Hennessy Gastvrijheidswedstrijd (NHGP) won. Een van zijn opdrachten was vernieuwing van de NHGP. De voorzitter heeft dit onder anderen bereikt met de introductie van nieuwe statuten die deelname voor veel meer kandidaten mogelijk maakt, uitbreiding van de kennistoetsen, een transparant beoordelingssysteem en een jury onder leiding van wijndocent Edwin Raben en ere-juryvoorzitter Willem Kool van de Telegraaf. Patrick van Zuide: “Door de inspanningen van onze partners, de G4 en mediapartner Lekker500 hebben we een podium gevonden om de jonge talenten nog meer te laten schitteren. We hebben in Tim Wellenberg een geweldige winnaar en daar ben ik oprecht trots op. We weten dat een perfecte maaltijd uit een geweldige keuken komt, maar een perfecte avond wordt verzorgd door gepassioneerde talentvolle gastvrouwen en gastheren en die geven we met deze wedstrijd een podium.”

Oud-winnaar

Oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin kijkt nog steeds met veel plezier terug op zijn overwinning van vorig jaar. “Als winnaar van de laatste editie van de NHGP, heb ik een bezoek mogen brengen aan Château de Bagnolet in combinatie met een leerzame reis door de Cognac-regio. Dit was een onvergetelijke ervaring. Ik heb alles mogen bekijken, van de wijnvelden en de distilleerderij tot de kelders waar je een blik werpt in het verleden.” Hij roept dan ook alle gastheren/-vrouwen op om zich in te schrijven voor volgend jaar.

NHGP: Gastheerschap op niveau

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, werd in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel: kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Dit jaar sloot ook Lekker500 zich aan als media- partner. Hoofdredacteur Annelies Pijper: “Wij vinden het belangrijk om jong talent voor het voetlicht te brengen en gastheerschap is essentieel voor de totaalbeleving van een culinaire avond.”

Foto: Finalisten NHGP

De juryleden

De vakjury onder leiding van voorzitter Patrick van Zuiden bestond dit jaar uit Bob Bron, algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie, Cees Helder; journalist Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten top-sommelier en wijndocent Edwin Raben, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury. 

De 10 finalisten, na de top 3 in willekeurige volgorde:

1. Tim Wellenberg Hanninkshof Enschede

2. Pauline Wiskerke De Kromme Watergang Hoofdplaat

3. Anne Marie Nijhoff Fizzy Epe

Marvin Walraven Smink Wolvega

Iris Volgers AlaCarte Prinsenhof Groningen

Corine Vink Amused Food & Wine Hardenberg

Ivar Roerink De Swarte Ruijter Holten 

Stefan Emmen Zarzo Eindhoven 

Lisa Hu Grand Plaza Eibergen 

Daphne Kolk Huis ter Duin Noordwijk 

Redactie Lekker