Nieuws

Tips om van jouw cupcakes een succes te maken

Stel je voor, je bent jarig of je wil iemand verrassen en je bedenkt nog vrij last-minute om een lekkere traktatie te maken voor je familie, collega’s of vrienden. Omdat je bakken nou eenmaal zo leuk vindt of als blijk van waardering.

Cupcakes

Daarvoor wil je uiteraard wel over de juiste tools beschikken. Want met een misbaksel wil je niet natuurlijk niet aankomen. Nu kunnen we ons zo voorstellen dat het wellicht een als een spontaan idee is ontstaan om iets te bakken voor je naasten. Daarbij is de kans groot dat je niet alles in huis hebt en dat je naast de juiste ingrediënten ook de benodigdheden om de taart of cupcakes te bakken en te decoreren in moet slaan. En wellicht is er een beetje tijdsdruk. Geen zorgen, we helpen je!  

Taart of cupcakes?

Laten we beginnen met het soort gebak of taartje dat je wilt gaan bakken. Ga je voor een (lagen)taart of ga je voor heerlijke cupcakes? Ga je voor cupcakes, ga je dan voor kleine of voor grote? Er zijn zoveel keuzes om te maken. Ook met smaken, vulling en versiering kun je namelijk alle kanten op. Van vanille tot chocolade en van citroen tot pumpkin spice, er is voor ieder wat wils. Belangrijk om in gedachten te houden is waar diegene waarvoor je het bakt van houdt. Maar dat zit vast goed, want het wordt met liefde gebakken. 

Recept

Als je eruit bent wat voor smaak het gaat worden, is het handig om een bijpassend recept te gaan zoeken. Kijk goed naar de benodigdheden, ingrediënten en de tijd die het kost om het te bakken. Volg het recept stap voor stap, op die manier worden de cupcakes perfect gebakken en ontstaan er geen ongemakken. En als je tijd genoeg hebt, is er natuurlijk altijd ruimte om te experimenteren met andere ingrediënten en smaakcombinaties. Zo kun je ook de hartige kant op en bijvoorbeeld mini quiches maken of hartige muffins. Leuk voor bij een high-tea en goed om te onthouden voor een andere keer. 

Decoreren

Wil je de cupcakes versieren? Zoek dan bijvoorbeeld naar een recept voor botercrème waarmee je de cupcake kan decoreren. Het is een stevige decoratie die je op de cupcake spuit, die mooier blijft zitten dan opgespoten slagroom. Aan botercrème kun je verschillende smaken én kleuren toevoegen. Het leuke is, er zijn allerlei spuitmondjes die je op een spuitzak kan zetten, waarmee je de cupcakes op een super professionele manier versiert. Er zijn zelfs spuitmondjes waarmee het lijkt alsof je 3D-bloemetjes of cactussen hebt opgespoten, en dat in een handomdraai! Dan lijkt het alsof je zojuist bij de patissier hebt opgehaald.

Tip

Goed om te weten is dat je de cupcakes altijd eerst goed af moet laten koelen nadat ze uit de warme oven komen. Als de versgebakken cupcakes nog te warm zijn en je spuit er botercrème op, smelt de botercrème als sneeuw voor de zon en zakt jouw net prachtig opgespoten toef van de cupcake af. Dat is natuurlijk zonde en het laatste wat je wil! 

Een feestje

Om er helemaal een feestje van te maken kun je de cupcake met nog veel meer versieren en er zelfs een thema aan verbinden. Strooi er bijvoorbeeld een leuke sprinkle-mix overheen met mooie kleurtjes of glitters. Versier het met lolly’s, andere lekkere snoepjes, gesmolten chocolade of kleine koekjes. En wil je het helemaal afmaken kun je met marsepein of fondant allerlei figuurtjes maken. Je kunt het zo gek en leuk maken als je zelf wil. 

De laatste stap

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Om de look van de cupcake helemaal af te maken, hebben we nog een leuke verpakking nodig. We willen het plaatje natuurlijk zo compleet mogelijk en een bijpassende cupcakewrapper mag niet ontbreken. Het is in dit geval ook wel de kers op de taart, om zo maar te zeggen en in het thema te blijven. Het is een bakje dat je gemakkelijk om de cupcake heen zet. Het komt in allerlei designs, thema’s en leuke vormen en het zorgt voor een luxe uitstraling van de cupcake. 

Nu deze laatste stap is gezet en de cupcakes helemaal af zijn, zijn ze nu toch echt klaar om weggegeven of uitgedeeld te worden. Geniet er van!

Redactie Lekker