Nieuws

Tips voor culinair genieten vanuit huis

Het komt als geen nieuws dat de horecagelegenheden gesloten zijn. De redactie van Lekker komt daarom met tips om toch vanuit huis culinair te kunnen genieten.

Thuis blijven

Nu er maatregelen zijn genomen waarbij sociale contacten worden afgeraden, veel mensen vanuit huis werken en schoolgaand Nederland thuis zit, kan de verveling misschien wat gaan toeslaan. Terrassen en restaurants bezoeken is geen optie meer en veel schappen in de supermarkt moeten constant worden bijgevuld. Met deze tips kun je toch gewoon vanuit huis nog een beetje culinair genieten. 

Kookboeken

Op dit moment is het niet aan te raden om grote mensen met groepen op te zoeken. Wel zijn de winkels nog open. Je kunt er dus voor kiezen om naar de boekhandel te gaan om nieuwe kookboeken te kopen. Uiteraard kan dit ook online zodat er geen sprake is van fysiek contact. Tegenwoordig staan kookboeken namelijk bomvol informatie, en niet enkel meer recepten. Verrijk je culinaire kennis over verschillende type keukens, lees alles over bepaalde bereidingstechnieken en doe onderzoek naar de herkomst van producten. Daarnaast kun je alvast een goede sortering maken tussen alle recepten die je later kunt bereiden. 

Bakken 

De redactie van Lekker staat achter de oproep van de overheid dat hamsteren op dit moment niet verstandig en noodzakelijk is. Daarnaast worden supermarkten nog steeds drukbezocht waardoor er contact plaatsvindt. Echter is het wel zo dat de supermarkten nog open zijn en boodschappen doen nog tot de mogelijkheden behoort. Zoek daarom wat basisrecepten op voor het maken van koekjes, cupcakes, taarten en andere lekkernijen. Haal enkel de basis ingrediënten in huis en probeer een eigen draai te geven aan jouw baksel met spullen die je nog in huis hebt. Een muffin met botercrème en fruitvulling, koekjes met specerijen en een cake met stukjes koek erin kunnen al snel gerealiseerd worden met weinig ingrediënten. 

Culinaire quizzen 

Een andere manier om de culinaire kennis wat bij te spijkeren is door eigen culinaire quizzen te maken. Dit kan gemakkelijk vanuit huis met behulp van wat boeken of het internet, en is ook nog eens hartstikke gezellig. Je zou dit zelfs eventueel zonder fysiek contact kunnen doen als je alleen woont, door met vrienden een videogesprek te beginnen. Denk aan onderwerpen als wijn met daarbij bekende sommeliers en bijbehorende technieken, of restaurants in Nederland, etiquette in de gastronomie, of natuurlijk van alles door elkaar. 

bonchan/iStock

Wedstrijd servetten vouwen

We moeten toegeven dat dit misschien een bijzondere manier is om je tijd te besteden, maar dit kan wel hilarische en gezellige momenten opleveren. Ga thuis op zoek naar wat overgebleven servetten van de feestdagen en zoek via het internet verschillende vouwtechnieken voor servetten. Pinterest kan je hier ook goed bij helpen. Maak hier via videobellen of met je gezin een leuke afvalrace van, of houd bij wie het snelste het servet op de juiste manier heeft gevouwen. Voordeel: jij weet straks hoe je elk diner origineel kunt aankleden. 

Streekproducten en lokale verkopers 

Woon jij toevallig in de buurt van verkooppunten waarbij streekproducten worden verbouwd? Neem eens contact op om te informeren of je daar eventueel wat producten kunt kopen. Daag jezelf op deze manier uit om met producten te koken die je misschien niet eerder in je handen hebt gehad, maak verrassende combinaties en steun hiermee de lokale verbouwers en verkopers. 

Maak een bucketlist 

Pak er eens wat oude en nieuwe restaurantgidsen bij. Maak een bucketlist met restaurants die je wilt bezoeken wanneer de horeca weer geopend is, of informeer bij deze restaurants of ze eventueel gebruik maken van een bezorgservice. 

Kook voor de mensen op je heen 

Dit klinkt misschien als een gek idee gezien de maatregelen, maar is nog goed te realiseren. Ga de buurt rond met briefjes waarop je de buren het voorstel doet om te koken. De briefjes kunnen vervolgens bij jou in de brievenbus worden gestopt, of eventueel worden opgehaald. Op deze manier voorkom je dat de hele buurt naar de supermarkt gaat, en ga je zelf een culinaire uitdaging aan door voor een grote groep mensen te koken. Dit hoeft natuurlijk niet ingewikkeld te zijn en het eten kan gemakkelijk voor de deur worden gezet. Pas wel op… Straks zijn de buren zo onder de indruk dat de bestellingen voor kerst nog binnenstromen. 

Bingewatchen

Via streamingsdiensten en op de gewone televisie zijn veel programma’s, documentaires, series en films met een link naar de culinaire wereld. Doe hier inspiratie op voor kijk-tips. 

Openingsbeeld: monkeybusinessimages/ iStock

Redactie Lekker