Nieuws

Topchefs nemen plaats in jury Nederlandse finale Bocuse d'Or

Op 18 september vindt de Nederlandse finale van Bocuse d'Or plaats tijdens horecavakbeurs Gastvrij in Rotterdam. Dit jaar de taak aan zeven topchefs om te bepalen wie Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Trondheim.

Bocuse d'Or

Bocus d'Or is de grootste gastronomische competitie van de wereld, en dankzij Stichting Bocuse d’Or Nederland is het voor chefs van eigen bodem ook mogelijk om hieraan deel te nemen. Voordat het zover is, en we in de wereldfinale in Lyon in 2025 kunnen zien wie er met de winst vandoor gaat, is er eerst nog de Nederlandse competitie. 

In de Nederlandse competitie gaan vijf finalisten met elkaar de strijd aan. Dit jaar moeten de topchefs een vis- en vleesgerecht bereiden met verplichte ingrediënten als zalm, mosselen, kalfshaas, zwezerik en kalfswang. Beide gerechten moeten worden begeleid door drie garnituren en een saus. 

De finalisten zijn:

 • Chef: Louis CraninckxCommis: Yop HuskenRestaurant: Odille, Sint-Oedenrode 
 • Chef: Jos van der NollCommis: Valentijn van RouwendaalRestaurant: Le Nord, Bilthoven 
 • Chef: Djailany van de LaarschotCommis: Nick SlegersRestaurant: Nastrium, Helmond 
 • Chef: Mitchell TrompCommis: Sven FaasenRestaurant: Cuisine d' Amis, Oostvoorne 
 • Chef: Marco van der WijngaardCommis: Stijn de JongRestaurant: ’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht

Vakjury Bocuse d'Or

Het wordt de kandidaten niet makkelijk gemaakt, want de voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, François Geurds, heeft een imposante jury voor de Nederlandse finale samengesteld. Hij vertelt: "Het is geweldig om samen met deze topkoks te mogen jureren. Het is een vakjury van SVH Meesterkoks en chefs die geëerd zijn met vele Michelinsterren. Fantastisch dat zij 18 september acte de presence geven bij de Nederlandse finale op Gastvrij Rotterdam. Uiteindelijk kiezen zij de winnaar die Nederland mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Trondheim volgend jaar maart."

De juryleden zijn: 

 • Cees Helder, SVH Meesterkok en de eerste driesterrenchef van Nederland
 • Stefan van Sprang, Aan de Poel**, Amstelveen
 • Jarno Eggen, SVH Meesterkok, De Groene Lantaarn**, Staphorst
 • Alain Caron, Café Caron (Bib Gourmand), Petit Caron, Cantine de Caron en de Gouden Reael, Amsterdam
 • Richard van Oostenbrugge, 212**, De Juwelier*, Bistro de la Mer*, De Mark, Amsterdam
 • Jan Smink, Smink*, Wolvega
 • François Geurds, SVH Meesterkok, FG Restaurant**, FG Food Labs*, Rotterdam

De vakjury zak worden bijgestaan door een keukenjury. Dit jaar zijn dat SVH Meesterkok André van Doorn en SVH Meesterkok Marco Poldervaart ('t Havenmantsje in Harlingen). Poldervaart is tevens de wedstrijdleider in Rotterdam. Van Doorn en Poldervaart weten precies hoe de finalisten zich voelen: ze waren ooit zelf deelnemer / coach en commis. Naast een finaleplek in de Bocuse d'Or wordt er ook weer een hygiëneprijs namens partner Tork uitgereikt. Deze prijs gaat naar de chef-kok die tijdens de wedstrijd het meest hygiënisch te werk gaat. 

De Nederlandse finale is op maandag 18 september op horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De Europese finale is in het Noorse Trondheim en is op 19 en 20 maart in 2024, gevolgd door de wereldfinale in Lyon in 2025.

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Bocuse d’Or Nederland
Beeld: Buro Food

Tags

Bocuse d'Or, Cees Helder, Jarno Eggen, Stefan van Sprang, Alain Caron, Richard van Oostenbrugge, Jan Smink, François Geurds