Nieuws

Vierde editie Grand Gala des Patrons

De crème de la crème van de vaderlandse gastronomie verzamelde zich op 27 januari voor de vierde editie van het Grand Gala des Patrons. De bijna 300 aanwezigen konden genieten van een door de Patrons gezamenlijk bereid zesgangendiner.

Menno Post

Voorafgaand aan het diner werd sterrenchef Menno Post van restaurant Olivijn in Haarlem ingewijd en kreeg hij zijn Patrons-buis overhandigd, waarmee zijn toetreding tot het culinaire broederschap officieel werd. Uittredend voorzitter Cees Helder werd tot erelid van het culinaire genootschap benoemd. 

Olivijn is dit jaar voor het eerst te vinden in Lekker500 editie 2019, het restaurant van Post kwam meteen de Top-100 binnen op plaats 93. De voormalig tweesterrenchef van De Bokkedoorns opende zijn eigen restaurant Olivijn in de Haarlemse Kleine Houtstraat. Samen met Sommelier Milton Verseput en gastvrouw-maître Wietse ’t Jong levert hij gastronomie op topniveau. 

Olivijn Milton Verseput
Sommelier Milton Verseput achter de bar bij Olivijn. 

Om de gedeelde passie voor het vak te vieren komen alle de chefs eenmaal per jaar samen, om zij aan zij te koken. Dit gebeurt tijdens het Grand Gala des Patrons dat afgelopen maandag zijn vierde editie beleefde in het Hulstkamp Gebouw in Rotterdam. Het feestmaal werd begeleid door prachtige wijnen die door de Patronnes (de gastvrouwen) geserveerd werden en werd besloten met een groots dessert-buffet.

Oprichting

In 1991 richtten Toine Hermsen, Cees Helder, Henk Savelberg, John Halvemaan, Constant Fonk, Maartje Boudeling, John Kern, Emmanuel Mertens en Paul Fagel Les Patrons Cuisiniers op. Het genootschap dat enkele van Nederlands meest vooraanstaande chefs met elkaar verbindt is tot op de dag van vandaag nog steeds relevant. Kenmerkend voor de Patrons is de toewijding aan kwaliteit. Dit betekent dat er soms op andere gebieden offers gemaakt moeten worden. Dit bracht medeoprichter Toine Hermsen en Johan van Groeninge ertoe hun lidmaatschap niet te verlengen. Zij nemen dit jaar voor de laatste keer deel aan het Grand Gala des Patrons.

Bestel Lekker500 editie 2019

Benieuwd naar meer restaurants uit Lekker500 editie 2019? Je kunt de gids via deze link bestellen.

Redactie Lekker