Nieuws

Vlag mee op Vlaggetjesdag in Scheveningen!

13 juni is het zover: Vlaggetjesdag. Dit jaar geen gewone Vlaggetjesdag, vanwege de coronacrisis. Om die reden roept Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen op om de straten op 13 juni massaal te voorzien van vlaggen die Scheveningen eren. 

Nederlandse vlag

Het zijn bijzondere en ongekende tijden waarbij horeca, groothandel en de agrarische sector, waaronder de vissector, hard worden geraakt. Tijdens de webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen deed voorzitter Gerbrand Voerman daarom de oproep aan heel Scheveningen om te vlaggen tijdens deze feestelijke dag. 

Naast deze oproep vertelde Voerman de plannen rondom de komst van de Hollandse Nieuwe. “We gaan de komst van de Hollandse Nieuwe toch gewoon vieren, alleen in aangepaste vorm. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt geschonken aan de zorg en op Vlaggetjesdag zelf gaat Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen de verzorgingstehuizen af om de bewoners te voorzien van verse haring. En ook bieden we traditiegetrouw de Burgemeestersharing aan. Dit wordt allemaal uitgezonden door Omroep West zodat iedereen Vlaggetjesdag vanuit huis kan meemaken. Ook is er een lange documentaire over vlaggetjesdag op de zender te zien en worden er verschillende oud vissers geïnterviewd. En daarnaast is er dus de oproep om te vlaggen. We vragen heel Scheveningen om te vlaggen. Dat kan met de Nederlandse vlag, de Scheveningse vlag of de vlag van Noordzeevis uit Scheveningen. Des te meer vlaggen, des te beter!”, aldus Gerbrand Voerman. 

Project Dichtbij-vangst 

Eerder schreven wij op lekker.nl over project Dichtbij-vangst, een initiatief van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, Wageningen Economic Research, ROC Mondriaan en Schuttelaar & Partners. Met het project Dichtbij-vangst is het doel om jongeren enthousiast maken over de lokaal gevangen vis en de enorme variëteit die de Noordzee te bieden heeft. Met dit project wordt onder andere onderzoek gedaan naar het gedrag onder jongeren om erachter te komen wat jongeren beweegt om vis te kopen, te bereiden en te consumeren. De resultaten vormen de basis voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve visproducten voor de horeca. 

Lage visprijzen door coronacrisis

Voor veel verse Noordzeevis staan de prijzen nog steeds onder druk. Middenin de coronacrisis was er een licht herstel. Helaas daalden de prijzen op een geven moment opnieuw. De vissector is sterk afhankelijk van het openen van de horeca, laat Geert Hoekstra van Wageningen Economic Research tijdens de webinar weten. “Koop daarom juist nu Noordzeevis en steun de vissers en de lokale visboer. Noordzeevissen, zoals tarbot en griet, waren de afgelopen tijd vaak voordelig in prijs. Een leuke kans om eens wat nieuws te proberen”, aldus Hoekstra. 

Kijk hier voor de webinar van afgelopen week! 

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Stichting Noordzeevis uit Scheveningen
Beeld: iStock

Tags

Vlaggetjesdag, Scheveningen, Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, Noordzeevis