Nieuws

Welk bier past het best bij jouw eten?

Als het op eten en bier aankomt, zijn er veel verschillende combinaties mogelijk. Sommige gaan goed samen, terwijl andere niet werken. Eten heeft een grote invloed op de smaak van je bier en vice versa, dus ze correct combineren is essentieel!

Bier en eten

Dit blog zal jou informeren hoe je bier het beste met eten kunt combineren, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken over wat je gaat drinken als je de volgende keer de menukaart voor je hebt. Bier is een geweldige manier om smaak en complexiteit toe te voegen aan je gerechten. Aan de andere kant heeft eten ook een grote invloed op de smaak van bier, dus moet je meer aandacht besteden aan wat goed combineert met wat als je van plan bent om zowel van je maaltijd als van je drankje ten volle te genieten.

De klassiekers: Welk eten gaat goed samen met bier

Wanneer we het hebben over eten en welk bier hier nou bij past, kunnen de beste combinaties misschien wat gek lijken als je er nog niet bekend mee bent. De combinaties hieronder zijn zeker de moeite waard om te proberen:

Pasta: Pale Ale: Een amber ale, porter, of stout combineert hier goed bij.

Oesters: Belgisch Witbier; zoute en wrange bieren gaan goed samen met oesters.

Rundvlees: Stout is de perfecte combinatie; voor sommige mensen is jerky en bier een van de beste bier-spijs combinaties. De beste biersoort voor jerky is er een die sterk, vlezig, en heeft een aardse smaak aan. Een gerstewijn zou goed kunnen werken als je op zoek bent naar iets zonder hop erin.

Probeer verschillende smaken bier

Bierliefhebbers denken vaak dat het combineren van verschillende gerechten en bier enorm lekker kan zijn en daar hebben ze gelijk in.

De meest voorkomende biersoorten die in de winkel verkrijgbaar zijn, zijn normale bieren, zwaardere bieren of IPA’s. Als je vaak bier drinkt is het wel fijn om goedkoop bier te drinken, hierdoor kan je een hoop besparen.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige uitsplitsing van wat te eten met bier, vergeet niet dat licht bier goed te combineren valt met flauwe smaken, terwijl donkerder bier beter zal samen gaan met zwaardere gerechten zoals biefstuk of chocolade taart.

Het is belangrijk om verschillende bieren uit te proberen als je aan het koken bent, omdat je gerecht er misschien net iets beter bij smaakt. Bedenk ook dat je geen alcoholdrinker hoeft te zijn om van eten en bier samen te genieten of om de vraag welk eten goed samengaat met bier op een diepere en serieuzere noot te verkennen. Er zijn vandaag immers heel wat alcoholvrije bieren beschikbaar.

Welk bier in combinatie met jouw gerecht?

Een biertje is een fijne aanvulling voor jouw diner. Toch gaat het ene biertje beter samen met jouw gerecht dan de andere. Wij geven je 8 biersoorten die je prima kunt combineren met jouw diner:

Ale

Bier met hoge gisting kan worden geklasseerd als een bier dat goed samengaat met eenvoudigere gerechten, d.w.z. gerechten die men serveert bij meer ontspannen gelegenheden. Denk maar aan kippenvleugeltjes, hamburgers en pizza. Natuurlijk is Ale ook een geweldig bier om te drinken bij gekruid en gefrituurd eten.

Bock

Als je op zoek bent naar een perfect bier om te combineren met vlees en/of kaas, kan je niets fout doen met Bock. Meestal gedronken in de winter vanwege zijn sterke smaak en moutige zoetheid. Bock is het go-to bier als het gaat om heerlijke kaas hapjes zoals Gruyere en Emmental, maar ook gegrild vlees en worst.

Fruitig bier

Om een fruitig bier te creëren, is het nodig fruit toe te voegen in het gistingsvat om de zoete biersmaak te krijgen. Als je eenmaal van het fruitige bier kunt genieten, kun je het combineren met lichter voedsel, zoals kipfilet. Fruitig bier gaat wonderwel goed samen met ingemaakte gerechten of salades met fruitige dressings.

Lager

Lager is een bier van lage gisting en past daarom goed bij zeevruchten, vooral bij sushi. Het past echter ook uitstekend bij meer traditionele gerechten met geroosterd varkensvlees of kip. Als je pasta wil serveren zonder zware en vlezige sauzen, past Lager ook uitstekend bij dit gerecht.

Pils

Pilsener is een van de populairste biersoorten. Het past goed bij heel veel gerechten, van kazen zoals Münster of Monterey Jack en zeevruchtensalades zoals tonijn en zalm tot pittigere gerechten zoals Mexicaans en Aziatisch eten.

Porter

Porter heeft een vrij intense smaak met een sterke aanwezigheid van hop en mout. Als zodanig is het een perfecte aanvulling op menu's met gerookte en geroosterde gerechten en meer hartige maaltijden met vlees, worstjes en spek.

Stout

Een van de bekendste merken van Stout-bier is Guinness. Het past verbazingwekkend goed bij een verscheidenheid aan gerechten, vooral geroosterde gerechten. Dit zou je go-to bier moeten zijn als je iets zoekt om te serveren tijdens het bereiden van maaltijden zoals oesters of desserts met donkere chocolade, aangezien de ware schoonheid van een Stout duidelijk wordt wanneer zijn smaak zoeter blijft dan het gerecht zelf.

Tarwebier

Tarwebier is over het algemeen een ideale combinatie met lichtere spijzen. Als je dus op zoek bent naar een bier om te serveren bij soepen, salades, fetakaas, fruitige desserts en dergelijke, aarzel dan niet om voor een witbier te gaan.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: iStock

Tags

Bier, Biersoorten, Combinaties