Nieuws

Making of Lekker500 in 9 stappen

Elk jaar worden voor een nieuwe editie van Lekker500 meer dan 700 restaurants bezocht. Sommige tot wel vier keer. Hoe de lijst van de 500 lekkerste restaurants tot stand komt lees je hier.

Zo wordt Lekker gemaakt

1. De voorbereiding

Het hele jaar door ontvangt de redactie tips en adviezen van enthousiaste lezers, met gelukkig doorgaans gezonde en opbouwende kritieken. Deze grote stapel wordt uitgebreid doorgenomen en de lijst van te bezoeken restaurants wordt onder andere met deze adviezen plus tips van restaurateurs en onze rapporteurs zorgvuldig samengesteld. Alle 500 restaurants die vorig jaar in de gids hebben gestaan en restaurants die nieuw zijn of niet eerder in de gids hebben gestaan, alsmede de restaurants die door matig presteren niet in de voorgaande gids zijn opgenomen, worden bezocht. 

2. Werk aan de winkel

Ons team van rapporteurs bestaat uit 55 professionele proevers die, zonder uitzondering, een link met de horeca hebben en in volstrekte anonimiteit werken. En nee, ze zijn niet (meer) in functie als chef-kok, sommelier, gastvrouw of -heer, want dan lopen we de kans om subjectieve beoordelingen te ontvangen. Lekker heeft geen belangen in de restaurantwereld en is niet betrokken bij horeca-organisaties. We slaan uitnodigingen van restaurants af, betalen zelf de rekeningen en zijn nergens toe verplicht. We beijveren een onafhankelijke en objectieve gids. Onze rapporteurs krijgen elk een lijst van te bezoeken restaurants en ze gaan nooit naar een restaurant dat vorige keer door hen is bezocht, om objectieve waarneming te waarborgen. 

3. Het beoordelen

Aan de hand van uitgebreide reportages (de checkformulieren bestaan uit 70 vragen, van wijn en spijs tot service en bediening) gaat de redactie onder leiding van hoofdredacteur Annelies Pijper en met medewerking van culinair journalisten Mieke van Laarhoven en Ton de Zeeuw, aan de slag met het finetunen van de lijst van bezochte restaurants. Een secuur werk dat zich in fases afspeelt. Tijdens de productie van de gids hebben we met allerlei mutaties te maken. Wisselingen van chefs, sommeliers, gastvrouwen en -heren, verhuizingen, verbouwingen, veranderingen van concepten en faillissementen worden opgepakt. De redactie is voortdurend alert op wat er zich afspeelt.

4. Met respect voor de horeca

Elk restaurant dat is bezocht wordt gerankt in vergelijking met de rapportages van het jaar ervoor, tenzij het nieuw bezochte zaken zijn. Er zijn stijgers en dalers, blijvers, nieuwkomers en helaas ook afvallers. De redactie is zich zeer bewust dat een negatieve ranking gevolgen kan hebben voor de omzet van een restaurant en gaat daarom uiterst zorgvuldig met alle veranderingen om. En dat onze bevindingen altijd met professionele argumentatie zijn onderbouwd, mag duidelijk zijn.

5. De puntjes op de i

Dan gaat het schrijven van start. Een vast team van culinair journalisten herschrijft de bevindingen van de rapporteurs, om tot een prettig leesbare tekst te komen. Het is immers de bedoeling de lezers te informeren over wat ze kunnen verwachten als ze een restaurant naar keuze willen bezoeken. Wat mag je op culinair front verwachten? Is de gelegenheid geschikt voor een romantisch etentje, is het juist een zaak waar je met groepen kunt verpozen, of waar je in alle rust een zakelijk diner kunt reserveren? Geeft de menukaart voldoende keuzes voor vegetariërs? Komen wijngekken aan hun trekken? Is het betaalbaar? Deze en nog veel meer informatie vind je terug in de recensies.    

6. De toppers

Als de 500 beste restaurants geselecteerd zijn, komt de volgende fase in zicht: het ranken van de Top-10 en de  Top-100. Een zorgvuldige klus. De verschillen zijn soms miniem. Onze Top-10 wordt ten minste drie tot vier keer door verschillende rapporteurs bezocht. De Top-100 zeker tweemaal. En mocht  er desondanks nog steeds twijfel zijn, dan volgt nogmaals een herbezoek.  We kunnen niet precies genoeg zijn, want deze toppers staan wel een jaar lang in de schijnwerpers van onze restaurantgids.

7. De finishing touch

De lijsten zijn klaar, de teksten zijn geschreven, de foto’s zijn binnen en de vormgevers gaan aan de slag om een appetijtelijke restaurantgids Lekker500 te maken. De laatste updates worden aangepast, alle teksten worden nogmaals nagelezen en de persen staan klaar om de gids te kunnen drukken. Geheimhouding tot aan verschijning is een absolute must. We zijn er trots op dat al onze medewerkers, zowel in de uitgeverij als de drukkerij, zich bewust zijn van de importantie daarvan. En wetend dat er met een grote groep collega’s aan de gids gewerkt wordt, is dat beslist geen sinecure.

8. Lekker is een feit!

En dan rolt Lekker500 van de pers! De nieuwe gids ligt in de winkels en culinair Nederland kan gaan smullen van een magazine boordevol inspiratie. De nieuwe nummer één is bekend, maar dat niet alleen; 500 restaurants presenteren zich aan de hand van een weloverwogen en objectieve recensie. De keuze is aan jou.

9. Epiloog

Terwijl jij in Lekker 500 op zoek gaat naar de lekkerste restaurants is de redactie alweer bezig zich te oriënteren op de volgende uitgave. De culinaire wereld staat namelijk niet stil. Dat neemt niet weg dat de dialoog gaande blijft. Lekker500 heeft haar mening gedeponeerd maar reacties, opmerkingen en teleurstellingen van zowel restaurateurs als gasten en lezers van onze gids worden altijd opgepakt en met grote zorgvuldigheid beantwoord. En dan gaan we weer opnieuw van start. Want Lekker smaakt altijd naar meer!

Lekker500 editie 2020

De nieuwe editie van Lekker500, nummer 42 alweer, ligt 29 oktober 2019 in de winkels!

Redactie Lekker