Ansjovisdumplings met sojasaus

Tijd
90 min.
Voor
2 pers.
Kenmerken
Ansjovisdumplings
Sojasaus
Vis uit blik
Ingrediënten
  • 150 g bloem
  • 100 ml kokend water
  • maizena, om te bestuiven
  • 1 cm gemberwortel, geschild, fijngehakt
  • ½ blikje ansjovis in olijfolie (a 45 g), uitgelekt (12 g), fijngehakt
  • 25 g wortel, in dunne staafjes
  • 50 g shiitake, fijngehakt
  • 100 g Chinese kool, fijngehakt
  • 3 bosuien, fijngehakt
  • 125 ml sojasaus
  • 1 tl shaoxing-rijstwijn
  • 1 ei
  • 3 el sesamzaad
  • 1/ 8 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd, in ringetjes
  • sesamolie
  • zonnebloemolie
  • zout en peper
Dit heerlijke gerecht voor ansjovisdumplings komt uit het nieuwe kookboek Vis uit Blik 2 van Bart van Olphen.

Bart van Olphen bracht eerder het kookboek Bart Fish Tales uit. Recentelijk is Vis uit Blik 2 verschenen. De redactie schreef er een recensie over, die lees je hier. Ook spraken wij Bart in 2016 over zijn eerste boek en het belang van duurzame visserij, hier vind je het artikel!

Bereiding
1

Doe de bloem in een kom, giet geleidelijk het hete water erbij en klop met een vork tot een samenhangend deeg. Bestuif een werkvlak met maizena en kneed het deeg in nog eens 10 minuten elastisch. Voeg als het te droog is meer water toe en als het te nat is extra bloem. Vorm een staaf van het deeg, rol in plasticfolie en laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

2

Maak ondertussen de vulling. Verhit wat sesamolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gember, ansjovis, wortel, shiitake, kool en bosui (bewaar wat voor de garnering) in 4 minuten zacht. Laat helemaal afkoelen en goed uitlekken. Meng het geheel dan met 1 eetlepel sojasaus, de rijstwijn en het ei, en breng op smaak met peper. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

3

Breng een grote pan water aan de kook. Snijd ondertussen de deegstaaf op een met maizena bestoven werkvlak in kleine stukjes van 15 gram en draai deze tot bolletjes. Dek af met plasticfolie en rol elk bolletje met een deegroller plat tot een rond vel (Ø 8 cm).

4

Leg een deegvel in je handpalm en schep er 1 theelepel vulling in. Maak de rand van het deeg nat met water, vouw het deeg in je hand dubbel tot een halvemaan en druk de randen in plooitjes stevig aan. Herhaal tot alle vellen zijn gevuld. Bekleed een stoommandje met bakpapier, leg de dumplings erin en stoom ze boven de pan kokend water in 15 minuten gaar. Rooster ondertussen het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan en laat het afkoelen. Verhit dan wat zonnebloemolie in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de dumplings in 2 minuten per kant goudbruin.

5

Meng voor de dipsaus de rest van de sojasaus met het meeste geroosterde sesamzaad en de chilipeper. Schik de dumplings op een bord, bestrooi met de rest van de bosui en het sesamzaad, en serveer met de dipsaus.

Kook verder