Boordevol groenten: Scampi met courgetti

Tijd
35 min.
Voor
4 pers.
Kenmerken
Scampi
Courgetti
Boordevol groenten
Ingrediënten
  • 450 g scampi, gepeld, darmkanaal verwijderd, gevlinderd
  • grof zout
  • ¼ tl baksoda
  • 4 middelgrote courgettes (ca. 900 g) of 900 g kant-en-klare courgettespaghetti
  • 5 el extra vergine olijfolie, plus meer indien nodig
  • 1 el gehakte knoflook
  • 1 kleine verse rode chilipeper (zoals cayenne of rawit), in dunne ringetjes
  • 120 ml droge vermout of droge, witte wijn
  • 3 el boter
  • 1 tl geraspte schil van 1 citroen
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gehakte verse bladpeterselie
  • 1 tl gehakte verse dragon
  • versgemalen zwarte peper
Een recept uit het kookboek Boordevol groenten dat ook boordevol groenten zit! De titel spreekt al voor zich. Een heerlijk alternatief voor pasta en supergezond.

"Courgetti is een ideaal glutenvrij alternatief voor pasta. De courgetteslieren hebben een milde smaak en
een vergelijkbare textuur met linguine, dus wij vinden ze de ultieme partner voor deze gegrilde scampi met citroen-knoflooksaus. Dit is een lichter, gezonder alternatief voor een oude Italiaanse standaard."

Gezond om te weten

Wie wist dat courgette een geweldige keuze is als je een paar pondjes kwijt wilt? De groente bevat veel water en weinig calorieën, en is rijk aan vitamine C, A en K. Courgette zit ook boordevol voedingsstoffen als kalium en mangaan. O, en schil courgettes niet: de schil is een uitstekende bron van voedingsvezels.

Dit recept komt uit het kookboek Boordevol groenten van Tracy, Dana, Lori en Corky Pollan. 

 

Bereiding
1

Meng de scampi met ½ theelepel zout en de baksoda in een middelgrote kom, totdat de scampi goed bedekt zijn. Laat minimaal 10 minuten op kamertemperatuur staan of zet maximaal 1 uur in de koelkast.

 

2

Snijd de courgettes met behulp van een spiraalsnijder in slierten volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Laat de courgette uitlekken in een kom bekleed met keukenpapier of een theedoek.

 

3

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de scampi met de snijkant naar beneden en de staarten omhoog en bak 1½ tot 2 minuten zonder te roeren, totdat de scampi roze zijn. Keer om en bak af en toe roerend nog 2 minuten. Schep de scampi in een middelgrote kom. Herhaal met de rest van de scampi en voeg indien nodig meer olie toe. Zet apart.

4

Veeg de koekenpan schoon, zet terug op middelhoog vuur en voeg 1 eetlepel olijfolie, de knoflook en de chilipeper toe. Bak al roerend 1 minuut, totdat de knoflook goudbruin wordt. Voeg de kappertjes toe en bak nog 1 minuut. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt.

5

Voeg de vermout toe, zet het vuur hoog en roer 3 minuten, totdat het vocht voor de helft is ingekookt. Voeg de boter toe en roer totdat de boter is gesmolten. Haal de pan van het vuur en roer de citroenschil, het citroensap, de peterselie, de dragon, ½ theelepel zout en een snuf zwarte peper erdoor. Schenk de saus over de scampi en hussel goed door elkaar. Zet apart.

6

Veeg de koekenpan schoon, zet terug op middelhoog vuur en verhit 2 eetlepels olijfolie. Voeg de courgetteslierten toe en bak al roerend 2 minuten. Schep de scampi en alle saus in de koekenpan, roer door de courgetteslierten en laat nog 1 minuut garen. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Schep in een serveerschaal en serveer heet.