Brandade van schar met asperges en kerstomaatjes

Tijd
30 min.
Voor
4 pers.
Kenmerken
Recept
Brandade
Schar
Noordzeevis uit Scheveningen
Noordzeevis
Ingrediënten
  • 4 scharfilets
  • 500 g kruimige aardappels
  • 2 tenen knoflook
  • 50 ml melk
  • 50 g roomboter
  • 250 g raapstelen
  • 1 bosje groene asperges
  • 50 ml olijfolie
  • 12 kerstomaten
  • 50 g geschaafde amandelen
  • zout en peper
Dit heerlijke recept komt uit het boek Noordzeevis uit Scheveningen. Het boek is in samenwerking gemaakt met jongeren, voor jongeren, om de nieuwe generatie kennis te laten maken met al het moois dat in de Noordzee zwemt.

'Een makkelijk en gezond gerecht om te maken. Ook lekker met de gestoomde makreel. Ik gebruik raapstelen, maar die zijn niet altijd verkrijgbaar. Je kunt dan ook rucola gebruiken', aldus Tim van Rijn, student ROC Mondriaan.

 

Bereiding
1

Verwarm de oven op 100C. Schil de aardappelen, snij ze in grove stukken. Was de stukken in koud water. Pel de knoflook. Kook de aardappelen en de knoflook in een pan met ruim water in 15 minuten gaar. Giet af en laat uitwasemen. Pureer de aardappelen met de knoflook en roer de melk en de roomboter erdoor. 

2

Doe de scharfilets in een ovenschaal, voeg de witte wijn en de roomboter toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal 6 minuten in de oven totdat de scharfilets gaar zijn. Haal de ovenschaal uit de oven en pluk de scharfilets in kleine stukjes, roer de schar door de aardappelpuree. Breng op smaak met zout en peper. Roer vlak voor het serveren de raapstelen erdoor. 

3

Snij 2 cm van de onderkant van de asperges. Verhit de olijfolie in een koekenpan of grillpan en bak de asperges in 5 minuten goudbruin. Halveer de tomaatjes en bak ze 2 minuten mee met de asperges. Voeg de amandelen toe en bak nog 5 minuten tot ze goudbruin zijn. 

4

Schep de brandade op borden en verdeel de gebakken asperges met tomaat erover.