Broodjes met lemon curd en fruit

Kenmerken
Broodjes uit eigen oven
Levine van Doorne
Ingrediënten
  • 300 gram tarwebloem (Amerikaanse patent)
  • 6 gram instant gist
  • 5 gram zout
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram ei, kamertemperatuur
  • 115 gram koffieroom, kamertemperatuur
  • 45 gram zachte roomboter
  • 1 ei, losgeklopt
  • ± 130 gram mascarpone
  • 10 dessertlepels lemon curd
  • blauwe bessen, frambozen en/of bramen
  • 40 gram geschaafde amandelen (optioneel)
  • poedersuiker
  • 1 of 2 bakplaten, bekleed met bakpapier
Deze ovenheerlijke broodjes met lemon card en fruit van Levine van Doorne zijn perfect voor iedere brunch, lunch of als gewone lekkernij.

Het zijn net gebakjes, deze heerlijke broodjes uit het boek Broodjes uit eigen oven. Over calorieën praten we maar even niet! Als het niet het seizoen is voor vers rood fruit dan kan ook diepvries fruit gebruikt worden. Ananas of mango is ook erg lekker.

Bereiding
1

Deeg in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve de boter in de kom en kneed in ± 6 minuten tot een deeg. Voeg dan de boter in klontjes toe (niet allemaal tegelijk) en kneed erdoor. Totale kneedtijd: 10-15 minuten. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

 

2

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een kom (invetten hoeft niet). Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60-90 minuten in volume verdubbelen.
 

3

Vormen: Verdeel het deeg met een deegsteker in 10 gelijke stukjes (± 58 gram). Bol de  stukjes deeg op, leg ze op de bakplaat en druk ze met je handpalm plat. Dek het deeg af en laat het 15 minuten rusten. Druk de bolletjes in het midden met een vinger in, zodat er een kuiltje ontstaat. Duw het midden van het deeg met je vingers platter. Dek het deeg af en laat het weer 15 minuten rusten. Herhaal het indrukken van het deeg totdat er een ‘bakje’ ontstaat met een randje van ± 1 cm.
 

4

Bestrijk het deeg dun met losgeklopt ei en vul het kuiltje op met mascarpone en daar bovenop de lemon curd. Verdeel het fruit erover en bestrooi desgewenst met geschaafde amandelen. Dek het deeg af. 

5

Tip: Als de broodjes niet op één bakplaat passen, verdeel ze dan over twee bakplaten en bak ze direct na elkaar.

6

2e rijs: Laat de broodjes nog 20-30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
Oven voorverwarmen: 220 °C (boven-/onderwarmte).

 

 

 

 

7

Bakken: Bak de broodjes in ± 10 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen en bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.

 

Beeld: Ridder van Doorne

Tekst: Levine van Doorne

Kook verder