Chioggia-salade met mosterd-sinaasappeldressing

Voor
4 pers.
Kenmerken
Spice Wise
Michel Hanssen
Spice Wise Green
Vegetarisch
Ingrediënten
  • 2 kropjes little gem (sla)
  • 2 rauwe Chioggia bietjes, geschild
  • 50 ml mosterd-sinaasappeldressing
  • ½ eetlepel Spice Wise bieten strooimelange
  • 50 gram pistachenoten, fijngehakt
SVH Meesterkok en auteur van de Spice Wise-triologie Michel Hanssen deelt dit heerlijke recept voor Chioggia-salade met mosterd-sinaasappeldressing. Een kleurrijke en frisse salade!

Wil je meer informatie over Spice Wise Green? Je leest het hier of op www.spicewise.nu

Bereiding
1

Benodigdheden voor de Chioggia-salade:

2 kropjes little gem (sla)
2 rauwe Chioggia bietjes, geschild
50 ml mosterd-sinaasappeldressing 
½ eetlepel Spice Wise bieten strooimelange 
50 gram pistachenoten, fijngehakt

Snijd de slakropjes in vieren. Snijd of schaaf de bietjes in flinterdunne plakjes. Verdeel de groenten over vier borden. Bestrooi met de strooimelange. Druppel de dressing over de salade en strooi de pistache eroverheen. 

 

2

Benodigdheden voor de mosterd-sinaasappeldressing:

600 ml vers sinaasappelsap (5 – 6 sinaasappels)
rasp van 1 sinaasappel
60 ml witte wijnazijn
65 gram zoutloze mosterd 
50 gram honing
1 eetlepel sinaasappelschil, gedroogd en gemalen
½ theelepel witte peper, gemalen
½ theelepel uienpoeder
½ theelepel kardemom, gemalen 
⅓ theelepel fenegriek, gemalen
1 theelepel mosterdzaad (optioneel)
220 gram geleisuiker speciaal 2:1

Meng alle ingrediënten behalve de geleisuiker en breng het mengsel aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. Voeg de geleisuiker toe en laat zachtjes 2 minuten koken. Dit recept is genoeg om meerdere malen te gebruiken.

 

3

Benodigdheden voor de Spice Wise Bieten strooimelange:

1 deel gemberpoeder
1 deel komijnzaad, gemalen 
3 delen korianderzaad, gemalen
2 delen mierikswortelpoeder
2 delen champignonpoeder
2 delen lavas, gedroogd en gemalen
½ deel kruidnagel, gemalen 
1 deel foelie, gemalen 
½ deel piment, gemalen 
3 delen zwarte peper, gemalen 
½ deel tijm, gedroogd en gemalen 

Recepten voor de kruidenmengsels worden weergegeven in delen. Een deel is dan bijvoorbeeld een theelepel of eetlepel. Afhankelijk van hoeveel je van de mix wil maken, vergroot je simpelweg de delen. Zolang je voor alle delen dezelfde schep of lepel gebruikt, is de mix dan altijd in balans. Een weegschaal is niet nodig. In afgesloten potjes is de droge mix lang houdbaar.