Citroentartelettes van citroenkoningin Jadis Schreuder

Tijd
35 min.
Voor
6-8 pers.
Kenmerken
Citroentartelettes
The Lemon Kitchen
Citroen
Jadis
Jadis Schreuder
Ingrediënten
  • Bodem:
  • 120 g bloem
  • 50 g kristalsuiker
  • 20 g amandelmeel
  • zeste van 1 biologische citroen
  • ½ tl zout
  • 1 biologische citroen
  • 75 g koude roomboter
  • 1 biologisch ei (medium)
  • Citroencrème:
  • 3 biologische citroenen (2 voor zeste en 3 voor sap á 120 ml)
  • 120 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 175 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • Garnering:
  • 1 biologische citroen in dunne plakjes
Dit heerlijke recept vind je in het kookboek The Lemon Kitchen van citroenkoningin Jadis Schreuder!

"Een verrukkelijk gebakje met een bodem die mij doet denken aan die van een appeltaart: lekker bros. De citroencrème heeft een fijne zoetzuur-balans en smaakt heerlijk romig. Een verwennerij!" 

Wil je meer weten over het prachtige kookboek The Lemon Kitchen? Kijk dan op thelemonkitchen.nl!

Benodigdheden

  • handrasp
  • handpers
  • garde
  • zeef
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • keramische bakbonen om blind mee te bakken
  • 6-8 tartelettevormpjes o 1 taartvorm van ca. 20-22 cm
  • mixer

Serveertip

Als je de citroen heel dun snijdt, kun je de tartelette in zijn geheel opeten. 

Lekker bij verse gemberthee met citroen. 

Bereiding
1

Tartelettes:

 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2

Doe de (gezeefde) bloem, kristalsuiker, amandelmeel, citroenzeste en het zout in een kom. 

3

Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand door elkaar. 

4

Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf kneden. Mocht het te nat zijn geworden, voeg dan wat bloem toe. 

5

Maak van het deeg een bal, verpak deze in plasticfolie en leg een uur in de koelkast. 

Haal na een uur het deeg uit de koelkast en kneed nog even door met de hand. Bedek het werkblad met wat bloem, strooi ook wat bloem over je deegroller. Druk de deegbal plat en rol gelijkmatig uit tot hij een dikte van ongeveer 3 mm heeft gekregen. 

6

Vet de tartelette- of taartvorm in en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Verdeel het deeg gelijkmatig op de bodem en tot aan de rand. Leg de keramische bakbonen op bakpapier in de vorm. 

7

Zet de tartelettes 15 minuten in de oven (blind bakken) en dan nog 5 minuten zonder de bonen zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt. 

8

Citroencrème:

 

Schil twee citroenen met een zesteur en houdt de zeste apart. Pers drie citroenen uit en houd het sap apart. Voeg suiker, citroensap, citroenzeste en de eieren samen en breng dit rustig aan de kook in een steelpannetje tot het dikker wordt. 

9

Schenk dit mengsel daarna over de roomboter in een kom en mix dit 2 minuten zodat je een lichte crème krijgt. 

10

Schenk de citroencrème tot aan de rand van de tartelettevormpjes en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Versier met schijfjes heel dun gesneden citroen.