Nagerecht: Peer & Vanille

Tijd
15 min.
Voor
4 pers.
Kenmerken
Nagerecht
Desserts
Desserts met allure
Ingrediënten
  • 1 vanillestokje
  • 160 ml water
  • 25 g suiker
  • 4 kleine peren
  • 1/2 citroen
  • 2 flinke el dikke karamelsaus
  • 150 ml ijskoude slagroom
  • 8 speculaasjes
  • toefjes dille
  • vlambloemetjes (phlox)
Zin in een origineel én makkelijk nagerecht? Dit simpele Peer & Vanille gerecht uit Desserts met allure van Émilie Guelpa staat hoog op ons favorietenlijstje.
Bereiding
1

Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap met een mes het merg eruit. Breng in een pan het water aan de kook met de suiker en het vanillemerg. Laat 5-10 minuten op hoog vuur flink doorkoken, of tot het water is ingekookt tot een siroop. Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Leg 4 halve peren in de pan met de siroop en laat stoven voor 5-10 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg water toe als de siroop te veel indikt. Pers de halve citroen uit. Snijd de resterende peren in kleine blokjes en besprenkel ze met citroensap. Bewaar de gestoofde peren en peerblokjes in de koelkast.

2

Klop de slagroom in circa 5 minuten lobbig met een elektrische mixer. Voeg de (dikke) karamelsaus toe en klop die er met de mixer op de hoogste stand door. Doe de room in de spuitzak en leg hem tot gebruik in de koelkast. Stamp de speculaasjes fijn met een vezel.

3

Verdeel de blokjes peer over vier borden. Leg er per bord een halve gestoofde peer op. Strooi aan weerskanten wat speculaaskruim en spuit er wat karamelroom bij. Besprenkel met wat perensiroop en garneer met toefjes dille en vlambloemetjes.